”Överdriv inte Obamas betydelse”

Obamas seger i USA-valet minskar osäkerheten på marknaden men betydelsen av en ny president ska inte överdrivas.

Valutgången i USA kommer inte som någon överraskning. Resultatet minskar dock osäkerheten och förbättrar risksentimentet. Det kan båda gott för krona och svenska finansmarknader.

Det säger analytiker i Sverige till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen, då det står klart att demokraten Barack Obama kammat hem presidentvalet och att demokraterna även stärker sina positioner i kongressen.

– Det viktigaste här är att det blev en övertygande och klar seger för Obama, det minskar osäkerheten på marknaden, säger Knut Hallberg, analytiker på Swedbank.

Han konstaterar samtidigt att en hel del redan var diskonterat i förväg. Andra analytiker förmedlar samma bild.

– Det var det mest väntade utfallet får man säga, och det är något som börser har handlat på några dagar, instämmer Stefan Mellin, valutastrateg på Danske Markets och tillägger att marknadsreaktionen varit positiv i Asien och att USA-terminer pekar uppåt.

Också Johan Javeus, chefsstrateg på SEB Merchant Banking, framhåller att utfallet i valet inte på något sätt överraskat marknaden och att reaktionerna på börssidan har varit positiva.

– Man gläds också åt majoritet i kongress, båda husen, och det gör att den här politiken, med rätt så omfattande förändringar blir lättare att få igenom. Det bidrar till positiv stämning i dag, förklarar Johan Javeus.

En ökad riskaptit väntas även kunna spilla över till Sverige, och stärka kronan.

– Dollarimplikation av valet är inte tydliga, på lång sikt bör utsikterna vara något sämre för dollar, med restriktioner för frihandel och så vidare, resonerar Johan Javeus.

Allmänt anser analytikerna att det är svårare att sia om vad valresultatet får för effekter på lite längre sikt, men om något väntas just det faktum att demokraterna stärker sin position i kongressen, bidra till ökad stabilitet.

– Det verkar som att demokraterna inte når upp till de 60 platser som behövs för att undanröja invändningar i senaten, vilket gör att man fortfarande kan fördröja viss lagstiftning, säger Knut Hallberg om tidigare spekulationer om att så inte skulle bli fallet.

Nordea skriver i en kommentar till valutgången att den “knappast kommer att ha några större implikationer för realekonomin”:

“Vi förväntar oss inga signifikanta marknadsrörelser på lite längre sikt”, skriver banken.

I stället är det de dystra ekonomiska utsikterna, recession, som väntas dominera den underliggande marknadstrenden, enligt Nordea.

“Det faktum att interbankräntorna gått ner på senare tid anser analytikerna främst vara kopplat till vidtagna regeringsåtgärder, men det kan ha lite samband med förväntade och nu faktiska demokratiska framgångar i USA.”

– Interbankräntor har fortsatt komma ner under gårdagen. Man ska inte koppla det till en seger för Obama, men det är ändå en trend som fortsätter, säger Johan Javeus och återkommer till att “allt som underlättar för en tydlig och kraftfull politik är positivt”.

Nu finns förhoppningar i USA och på de globala marknaderna om att det ska komma olika former av paket och åtgärder som mildrar lågkonjunkturen och tacklar finanskrisen.

Barack Obama har utlovat “förändring”. Knut Hallberg väntar sig inga underverk:

– Man ska inte överdriva betydelsen av det här ändå. Det blir jättesvåra utmaningar för Obama att tackla, betonar han och påminner om rådande finanskris och den recession som står för dörren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.