Överdrivet om konjunkturfall
När den svenska konjunkturbarometern för december presenterades i förra veckan fick flera konjunkturbedömare kalla fötter och började tala om att revidera ner sina prognoser för Sveriges ekonomi. Vid en hastig blick på barometern är det lätt att ge dem rätt men vid en närmare granskning hopar sig en del frågetecken.
För det första har de flesta prognosmakare i Sverige räknat med en viss dämpning av den höga tillväxten i Sverige i år. Nu när det ser ut att komma en mindre avmattning så verkar det som att dessa genast måste skruva ner prognoserna ytterligare. Det är kort sagt en överreaktion på ett förlopp som redan lagts in i bedömningarna.
Konjunkturbarometern innehöll dessutom en hel del styrkebesked. Byggindustrin redovisar ett ökat byggande och välfyllda orderböcker. Detaljhandeln, exklusive klädhandeln som led av det milda vädret, fortsatte att visa på stabil tillväxt. Dessutom var såväl konsultsektorn som partihandeln påfallande optimistiska, både vad gäller slutet av förra året som början av detta.Det finns också stora frågetecken kring utvecklingen i telekomsektorn. Det mesta talar för att något är felmätt eller att det rör sig om tillfälliga faktorer (se artikel sidan 11). Ett mer realistiskt förlopp på telekomsektorn skulle delvis lätta upp den alltför negativa bilden.
Säsongsmönster
Att konjunkturbarometern är behäftad med ett betydande säsongmönster borde också vara ett allmänt känt fenomen. Konjunkturinstitutet räknar regelmässigt fram även en säsongrensad serie, och enligt denna serie var fallet mindre dramatiskt (se diagram här bredvid).
Den stora osäkerheten kring utvecklingen i USA har troligen också betydelse för hur företagen upplever situationen. Som exempel kan nämnas att företagen i konsumtionsvaruindustrin skruvat ner sina omdömen om orderstockens storlek, trots att beställningarna har influtit som väntat. Innan konjunkturbilden i USA klarnar, och den amerikanska centralbankens aggressiva räntesänkningar parat med aviserade skattesänkningar får effekt, är det troligt att även svenska företag kommer att se lite mörkare än nödvändigt på tillvaron. En paradox i sammanhanget är också att Sverige i stort sett är det enda land där det gått att se en så markant nedgång i tillförsikten inom industrin. I övriga Europa är situationen oförändrat positivt. Vari den skillnad skulle bestå är det ingen som kan förklara.
Att industrikonjunkturen går in i en något lugnare fas är ställt bortom allt tvivel. Faktum är att det var en väntad utveckling och att mycket talar för att fallet överdrivs i den senast publicerade barometern. Givet att den amerikanska ekonomin inte övergår i fritt fall finns det mycket lite som talar för att den svenska ekonomin i år ska behöva växa så speciellt mycket långsammare än under 2000. Det är lätt att dra paralleller till situationen kring Asienkrisen i slutet av 1998. Även då reagerade ekonomkåren snabbt och reviderade ner sina tillväxtprognoser kraftigt, något som vid detta tillfälle visade sig vara överdrivet och felaktigt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.