OX2 och Ingka söker tillstånd för havsbaserad energipark

Vindkraftsbolaget OX2 och Ingka Investments har lämnat in en ansökan till regeringen enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon för den havsbaserade energiparken Neptunus utanför Blekinge.
OX2
Foto: Olli Koskimäk/OX2

Energiparken ska omfatta upp till 207 vindkraftverk och ha en maximal höjd om 420 meter och vara belägen cirka 50 kilometer utanför Blekinges kust. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget skriver att ansökan omfattar en totalt installerad effekt om 3 100 megawatt.

Produktion är beräknad att kunna uppgå till cirka 13-15 terawattimmar per år. OX2 har sedan tidigare ansökt om ett så kallat Natura 2000-tillstånd för energiparken och om tillstånd ges i tid kan parken börja byggas 2030.

Förutom havsbaserad vindkraft har bolagen även ansökt om havsbaserad vätgasproduktion om maximalt 370 000 ton årligen och ett pilotprojekt för syresättning av Östersjön. OX2 uppger att projektet är i en tidig fas och att 1900 megawatt inkluderas i OX2:s projektutvecklingsportfölj och uppgick under slutet av Q3 till totalt 34 074 megawatt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets