OX2 utvecklar vindkraftspark utanför Blekinge

Vindkraftsbolaget OX2 har inlett arbetet med att utveckla en storskalig energipark sydöst om Blekinge. Parken planeras att få en installerad kapacitet om 1,9 GW och producera både el och vätgas.
OX2
Foto: Olli Koskimäk/OX2

Projektet befinner sig i tidig fas och parken bedöms kunna vara i produktion i början av 2030-talet. OX2 lägger till hela projektet till sin projektutvecklingsportfölj.

Parken kommer att ligga en halvmil söder om Blekinge, men i Sveriges ekonomiska zon. Total produktion väntas bli 8 TWh, vilket motsvarar 5 procent av Sveriges nuvarande elkonsumtion.

Nästa steg är att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning, som kommer att lämnas in under 2023-2024.

Några finansiella detaljer anges inte. I slutet av fjärde kvartalet 2022 omfattade OX2:s projektutvecklingsportfölj för havsbaserad vindkraft totalt 13,9 GW.

Några uppskattningar kring investeringar ges inte.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.