P&U sämst i klassen
Sedan toppkursen i mitten av april har Pharmacia & Upjohn (P&U)fallit nästan 150 kr till ca 400 kr, minus 27 procent. Det harvarit trögt för andra läkemedelsaktier också. Men P&U ochAmerican Home Products (AHP) har gått sämst av de amerikanskaläkemedelsbolagen.För AHP finns en rimlig förklaring. En stor agrokemiverksamhetgår dåligt och pressar resultatet. Dessutom riskerar företagetstora skadestånd på grund av ett bantningsmedel som givit svårabiverkningar.För P&U finns ingen bra förklaring till kursnedgången.Verksamheten går som väntat. Delårsrapporten i somras var ganskaöverraskningsfri. Inga negativa produktbesked har kommit, ävenom det funnits rykten om att amerikanskaregistreringsmyndigheten FDA inte skulle godkännaantidepressivmedlet Vestra (som är godkänt i Europa under namnetEdronax). I somras förordade dock en rådgivande kommitté tillFDA att Vestra skulle få klartecken.
Stora försäljningar
Den mest sannolika förklaringen till den tråkigakursutvecklingen är att ett par stora aktieägare har såltbetydande poster. Det ryktas om 25-30 miljoner aktier. I så fallmåste några av storägarna ha lättat på sina innehav. Störstaägare, enligt senaste tillgängliga uppgifter från 31 december1998, är Wellington Management Company med 42 miljoner aktier (8procent) och Putnam Investment Management med 37 miljoner aktier(7 procent). Det har också tillkommit aktieägare, genom köpet av detamerikanska bioteknikföretaget Sugen i somras, som kan ha såltav. Betalningen skedde genom ett aktiebyte där varje aktie iSugen (17 miljoner) gav 0,6 aktier i P&U. Storägarna i Sugen,bland annat Astra-Zeneca (20 procent), har dock förbundit sigatt inte sälja sina aktier förrän delårsrapporten kommer ioktober.
För högt
Säljarna kan ha gjort bedömningen att P&U får svårt att klara devinstökningar som analytikerna räknar med. De har legat för högttidigare. Då fanns stora skillnader i uppfattningen om vinsten.Numera råder konsensus om den förväntade vinstutvecklingen,eftersom VD Fred Hassan indikerat vart åt det lutar och hittillskunnat hålla vad han lovat. Det innebär att raset blir stort omdet visar sig att alla ligger för högt. Nästan delårsrapportkommer 28 oktober.På sidorna 24-29 redogör Affärsvärlden för den vingliga färd somP&U:s största produkt, tillväxthormonet Genotropin, vandrat. Vadhade det blivit av tillväxthormonprojekt om inte statensocialiserat läkemedelsföretaget Kabi i slutet på 1960-talet ochfått en drivande forskningschef, som var kompis medindustriministern? Båda värnade om projektet, som andra på Kabiinte ville befatta sig med.Läs mer på sid 24-29.
BILDTEXT: Fred Hassan har hittills kunnat hålla vad han lovat. Kan hanfortsätta med det?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.