Pandemin dämpar konsumtionen

Konsumtionen under januari dämpades av pandemin och restriktionerna.
Pandemin dämpar konsumtionen - andreas-wallstrom-700_binary_6968267.jpg
Andreas Wallström, Swedbank.

Statistik som tas fram av Swedbank Makro, utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, visar att konsumtionen under hela januari 11% lägre än i januari i fjol. Det är den största nedgången en enskild månad sedan pandemin inleddes i april.

”En uppgång i konsumtionen lär dröja tills senare i vår, då vi räknar med att smittspridningen kommer att vara betydligt lägre, och att fler smittskyddsrestriktioner har lättats på”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Konsumtionen under förra veckan låg 5% under nivån för motsvarande vecka 2020. Att konsumtionen den sista veckan i januari ökade påtagligt bedöms dock vara tillfälligt.

”Att det sker en förbättring i slutet på månaden är ett mönster vi känner igen sedan tidigare och beror på att konsumtionen ökar efter löneutbetalningarna. Vi räknar därför med en viss nedgång igen närmaste tiden”, säger Andreas Wallström.

För vissa delar av tjänstesektorn har coronarestriktionerna slagit hårt och inom bio, konserter och teatrar ligger omsättningen 94% under fjolårets.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.