Pengarna framför allt

Historisk avkastning och avgifter är viktigare än etik och miljö för pensionsväljare.

Tillväxtorienterade Aktiefonden Contura, Roburs flaggskepp under 90-talet, förblir den i särklass populäraste fonden när svenska folket placerar sina premiepensionspengar. Hittills har 474 miljoner kronor flutit in, vilket visar att historisk avkastning varit vägledande. Det framgår av premiepensionsmyndighetens (PPM) statistik sedan 570.000 blanketter registrerats, och stockholmarnas av PPM satta valperiod lider mot sitt slut.Försäkringsbolagen, med AMF Pension, SPP och Folksam har framgång med sina låga avgifter. KPA:s kampanjer i 50-miljonersklassen har hittills genererat ett inflöde på, just det, 50 miljoner. Fonder som Banco, KPA och Salus Ansvar Öhman gör inte heller någon storslagen entré i sin debut i PPM-systemet. Bolagens förhoppningar om att premiepensionsvalet skulle bli det stora genombrottet för fondbolag som satsat på etik och miljö har delvis kommit på skam.

Ansvar på modet

Vetskapen om detta framstår i bjärt kontrast mot det budskap som levererades på en miljökonferens anordnad av Robur i slutet av oktober. Socialt ansvar är på modet, och kommer att öka ytterligare. Institutionella placerare leder utvecklingen, men även det privata sparandet spås öka. Det tyngsta argumentet för att så ska bli fallet är att etiskt och miljömässigt hållbara investeringar inte ger sämre avkastning. (se artikel intill)Att Sveriges största fondförvaltare prioriterar miljöarbetet i banken bevisar onekligen att det skett en attitydförändring.

Men bland småspararna har inte etiska fonder eller miljöfonder blivit någon framgång.

Skälet är förstås att avkastningen i vissa fall varit medioker (gäller särskilt miljöteknikfonderna), medan spararna dragits till tillväxtorienterade IT-fonder.

Ingen Svanstämpel

Fondförvaltare hävdar att ett viktigt skäl till att premiepensionsväljarna inte uppmärksammat fonder med ett socialt ansvarstagande i högre grad, beror på att de inte presenteras som en kategori i PPM:s fondkatalog. Hade miljöfonderna varit Svanmärkta redan idag, hade utfallet sannolikt blivit annorlunda.

Men samtidigt är det förståeligt att dessa fonder inte särredovisas. Det finns inga enhetliga krav för vad som anses som etiskt, eftersom fondbolagen själva väljer vilka kriterier och analysmetoder som används.

Många bolag har vissa etiska riktlinjer utan att marknadsföra sig som etiska, däribland Skandia och AMF Pension.

Enligt Tor Marthin, finanschef på AMF Pension, är etiken viktig. Spararna tar för givet att förvaltare sköter sig i dessa frågor. Etik betraktas som en “hygienfaktor”. Så länge allt framstår som reko är det ingen som efterfrågar etiken.

Kräver redogörelse

På EU-nivå lobbar Storbritannien för att fler länder ska anamma den lag som infördes i juli, där pensionsförvaltare med etiska riktlinjer anmodas att redovisa dem. Om så skulle bli fallet i Sverige, är det ingen större pålaga, anser AMF

Svenska förvaltare bekräftar att utvecklingen definitivt går i samma riktning. Institutionella placerare kräver en redogörelse för förvaltarnas ställningstagande i samband med upphandlingen av förvaltningen. Exempelvis TCO vill placera en del av sina pengar i samklang med ILO-konventionen och låter Carlson förvalta sin nya jobbfond.

Vilket kriterium som helst

I princip kan förvaltningstjänster köpas upp utifrån vilket kriterium som helst, eftersom Finansinspektionen och gällande fondbestämmelserna så tillåter.De fyra nya AP-fonderna, den statliga bufferten i pensionssystemet, ska ta miljömässiga och etiska hänsyn utan att göra avkall på avkastningen. De nya styrelserna ska diskutera även denna fråga, men hittills har man saknat både policy och analyskompetens. Att frågorna mår bra av att diskuteras, anser de flesta. Men därifrån är steget långt till att förespråka en nationell moralpolis.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.