Penser: Marknaden normaliseras – överviktar aktier

Vi går mot mer normala tider under 2023. Många risker - politiska, ekonomiska och marknadsmässiga - kommer att minska. Det menar Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltning vid Erik Penser bank.
Erik Pensers Jonas Thulin.
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltning, Erik Penser bank

Erik Penser bank ser ett ljus i marknadstunneln nästa år, upplyst av det faktum att det redan är känt att recessionståget är på väg.

”Vi vet redan att stora delar av världsekonomin kommer att hamna i recession, vilket skulle kunna vara betungande för de finansiella marknaderna om det inte vore för att det är redan känt. Det ger att vi, liksom börserna, har tittat runt hörnet och följer alla de indikatorer som redan vänt till Europas fördel. Det ger att våra exponeringar i Sverige, Norden och resten av Europa numera är ganska stora, vilket är ett stort steg då vi inte hade några investeringar i Eurozonen tills för någon månad sedan”, skriver Jonas Thulin, chef för bankens kapitalförvaltning.

Banken har dragit ner exponeringen mot Asien, på grund av de politiska osäkerheterna kring bland annat Kina. De håller kvar stora delar av strategierna kring USA och ser en recessionsrisk runt 25% för 2023 där.

Jonas Thulin menar att vi nästa år kommer att röra oss från hög inflation till normal inflation. Han drar även slutsatsen att börsen går från en regim som historiskt avkastar -10% till en som avkastar +15%.

Erik Penser ligger överviktade mot aktier inför och in i 2023:

”Det som fångat vårt intresse de senaste månaderna är det faktum att marknaden blivit mycket mer optimistisk i termer av sentiment, positionering, att belåna sig för att ta positioner, att institutioner köper igen, att den upplevda risken faller snabbt och marknaden nu är konstruktiv, att rent flödesmässigt vill marknaden köpa mer än vad den vill sälja, att vinstrevideringarna har bottnat ur och att ekonomiska data överraskar positivt igen”, summerar Thulin.

 

Pensers portföljförändring för december

Säljer: Hållbara amerikanska bolag

Köper: Tyska hållbara bolag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco