Laddar

Personalens bonus upp i rök

Inte nog med att pensionerna urholkats i takt med börsraset. I flera storbolag har även personalens bonuspengar smält samman när vinstandelsstiftelser gått knackigt. Värst drabbade är Intentias personal, där vinstandelsstiftelsen tappat 60 procent av sitt värde under de senaste två och ett halvt åren.

Flera börsbolag har sedan länge så kallade vinstandelsstiftelser.

När företagen uppnår vissa nyckeltal har bolaget avsatt pengar till stiftelsen, i stället för att ge de anställda en regelrätt löneökning.

Majoriteten av pengarna har investerats i respektive bolags aktier som ett sätt för de anställda att spara via det egna företaget.

Under börshaussen innebar det att de anställdas vinstandelar sköt i höjden, men börsnedgången sedan början av 2000 har åderlåtit stiftelsernas tillgångar.

Programvaruföretaget Intentia är det bolag som drabbats värst vilket beror på att bolagets stiftelse investerat i stort sett hela kapitalet i den egna aktien. Och eftersom den har haft en sorglig utveckling har också vinstandelsstiftelsen haft det.

Värdet på en andel i fonden har fallit med 60 procent från 17 500 i början av år 2000 till 7 000 kronor. Enligt Hans Nedenius, styrelseledamot i Intentias vinstandelsstiftelse, ligger fonden fortfarande på plus sedan Intentias börsintroduktion 1997.

Även storbanken Nordeas anställda har förlorat. Sedan börstoppen i början av 2000 har stiftelsens tillgångar minskat med 30 procent i värde.

Scanias arbetare har fått se sina bonuspengar minska med 23 procent under de senaste två och ett halvt åren. Scania investerar 50 procent i Scaniaaktier och resterande i andra aktier och räntepapper.

”Det är tråkigt. De anställdas andel har sjunkit i värde och de får därmed mindre pengar i fickan. Men vi ser över placeringarna kontinuerligt”, säger Per Engelfeldt, ordförande i stiftelsen på Scania.

Jämfört med börsutvecklingen under samma period så har flera vinstandelsstiftelser ändå klarat sig ganska bra. Sandviks stiftelse är den som klarat börsraset bäst. Fondens värde är i dag i princip oförändrat jämfört med årsskiftet 1999/2000.

”Vi är relativt skonade från börsraset eftersom vi har en hög andel Sandviksaktier i vår portfölj”, förklarar Jan Åhlander, ansvarig tjänsteman för bolagets resultatandelsstiftelse.

En titt på både Volvo och Handelsbankens stiftelse, Oktogonen, visar samma sak. Båda har backat cirka 10 procent sedan början av 2000 fram tills i dag.

”Under förra året gick det mycket bra för Volvoaktien, och även i år har den gått ner mindre än övriga börsen”, säger Fredrik Sanell, kapitalförvaltare på Volvo Stiftelseförvaltning.

”Vi har inte haft samma nedgång i Oktogonen som övriga börsen eftersom vi haft så stor exponering i Handelsbanksaktier. Värdeminskningen betyder naturligtvis att vi inte kan betala ut lika mycket pengar till de anställda som vi tidigare kunde”, säger Tommy Bylund, ordförande i Oktogonen på Handelsbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.