Petter Stordalen: Delningsekonomin leder till svartjobb

Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen vill att politikerna agerar och reglerar bolag som Airbnb och Uber. "Jag gillar konkurrens, men regelverket måste vara lika", säger han till norska VG.

Debatten om delningsekonomin har tagit fart i Norge. Detta efter att Kristin Skogen Lund, chef för Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) och tillika styrelseledamot i svenska Ericsson, låtit sig intervjuas om Uber i en av deras bilar. Den 7 januari uttalade sig även Norges statsminister i positiva ordalag om Uber och Airbnb.

Enligt den norske miljardären Petter Stordalen har vi bara sett början på delningsekonomin.

– Det väntar en liten tsunami av bolag i delningsekonomin. Många kanske tror att detta bara gäller hotell, semestrar och taxi men utvecklingen kommer få konsekvenser för en rad olika sektorer, säger han till VG.

Petter Stordalen, ägare till Home Invest där hotellkedjan Nordic Choice Hotels ingår, vill nu se att politikerna går från ord till handling och hittar lösningar för att delningstjänsterna ska kunna verka under samma premisser som etablerade branscher.

– Jag vill se regleringar som sätter stopp för ett system som inbjuder till svartarbete, säger han till norska VG.

Petter Stordalen vill bland annat att politikerna ska reglera hur ofta som privatpersoner får hyra ut sina bostäder via sajter som Airbnb och hur bolagen ska betala skatt.

– Jag är positiv till tjänster som Airbnb erbjuder men jag tror att de flesta är eniga om att det inte bara är hotellbolag och våra anställda som ska betala skatt, men också Airbnb och liknande bolag ska verka på samma marknad, säger han till VG.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här