Pigg 60-åring på het marknad

Studsvik verkar på den stora och växande kärnkraftsmarknaden. Aktien dubblades med råge 2005, men de senaste åren har utvecklingen inte varit så stark. På dagens nivå, under 200 kronor, börjar värderingen åter se aptitlig ut.

AB Atomenergi, det som senare skulle bli Studsvik, grundades hösten 1947. De första 50 åren stod den svenska marknaden för all försäljning. Det har ändrats radikalt genom förvärv och organisk tillväxt och i dag svarar den svenska marknaden för enbart 20 procent av försäljningen.

Studsvik levererar tjänster till den internationella kärnkraftsindustrin. Det är en marknad med stark tillväxt. Studsvik har tjänster inom fyra affärsområden som gott och väl täcker kärnkraftverkens och avfallets olika livscykler: Driftoptimering, Service och underhåll, Avfallshantering samt Avveckling och rivning.

Kärnkraftsmarknaden fortsätter att växa. Moderniserings- och effekthöjningsprogram, som efterfrågar den typ av tjänster Studsvik erbjuder, pågår i flera länder. Studsviks affärer är i högsta grad reglerade av nationella lagar och förordningar samt av politiska beslut. Men det går inte att bortse från att kärnkraftsindustrin växer. Konkurrensen är hård på vissa marknader men det råder också höga inträdesbarriärer. Säkerhet, ingenjörsteknik och track record sätter effektivt stopp för lycksökare.

Samtidigt avvecklas gamla kärnkraftverk i Europa, USA och Japan, och kärnkraftverk som fortfarande används moderniseras och driftoptimeras. Andra affärsmöjligheter finns också, som till exempel på den svenska marknaden där man uppgraderar befintliga kärnkraftverk så att de håller 10-20 år till.

Nettoomsättningen inom affärsområdet Avfallshantering ökade kraftigt under det första halvåret. Det är Studsviks största affärsområde, som står för drygt 40 procent av omsättningen. Under andra kvartalet var orderläget för såväl metalliskt som organiskt avfall fortfarande starkt. Tillväxten fortsatte på den amerikanska marknaden. Verksamheten i amerikanska Erwin, som behandlar vått organiskt avfall, hade en svag inledning på 2007 men noterade under andra kvartalet högre produktionsvolymer än något tidigare kvartal.

Den brittiska verksamheten omfattar behandling av avfall i kundernas anläggningar men också behandling av avfall i Studsviks svenska anläggningar. Verksamheten har fortsatt att växa. En reform av de regler som gäller för transporter av radioaktivt avfall utanför landet har förenklat processen vilket gynnar Studsviks avfallshantering på hemmaplan.

Guldägget i Studsvik kan mycket väl visa sig vara det amerikanska delägda Thor Treatment Technologies (TTT). Thor-tekniken, som används på vått avfall (som inte kan brännas), har hittills marknadsförts och tillämpats endast i USA. För två år sedan vanns ett stort kontrakt och nu introduceras tekniken också i Europa, bland annat i Storbritannien men också Frankrike är aktuellt, där tekniken bedöms ha ett flertal applikationsområden. Teknologin innebär väsentligt lägre processkostnader och kan bli marknadsledande, men potentialen är svårbedömd och det behövs fler och större order innan marknaden vågar räkna ordentligt på bolaget.

Enligt Studsviks vd Magnus Groth är målet för Avfallshantering rörelsemarginaler på 20 procent, men det är bara att konstatera att det är en bra bit kvar.

Affärsområdet Driftoptimering nådde högt över sitt lönsamhetsmål på 15 procent i fjol, men i år har projekten varierat och affärsområdet ligger ett par procent under målet. Produktområdet programvaror för bränsleoptimering är på rätt väg och det försäljningstapp vi såg från första kvartalet hämtades in. Verksamheten inom materialteknik hade lägre beläggning på grund av låg orderingång, men också av oplanerat reparations- och underhållsarbete på en av verksamhetens produktionsanläggningar. Det bidrog i sin tur till ökade kostnader.

Affärsområdet Avveckling och rivning har fortsatt att växa med verksamheten i Storbritannien som främsta draglok. Men lönsamheten är låg, runt 6 procent, och det kanske är så bra som det kan bli. Den brittiska verksamheten fortsatte att utvecklas positivt under första halvåret.

Tyskland har beslutat att avveckla all kärnkraft. Den tyska avvecklingsmarknaden återhämtar sig men i långsam takt. De stora avvecklingsprojekten befinner sig fortsatt i tidig fas och större upphandlingar har ännu inte startat.

Affärsområdet Service och underhåll är, efter försäljningen av den svenska verksamheten Studsvik Stensand, koncent 4rerad till Tyskland med angränsande länder. Omsättningen har stigit under första halvåret tack vare att ett antal tyska reaktorer ställts av oplanerat för översyn.

Försvarbar värdering

Trots gynnsamma marknadsförutsättningar har Studsvik haft det svårt att visa en stabil och uthållig lönsamhetsutveckling, även om bolaget växer stadigt. Under första kvartalet var marginalerna nere på 6,4 procent, långt ifrån målet om 8 procent som bolaget för övrigt bara har uppnått en gång tidigare. Lönsamheten straffas ofta av engångsposter av olika slag. I det senaste resultatet var det en avbruten budgivning på ett brittiskt bolag som kostade 10 miljoner kronor men också ett oväntat driftstopp inom Driftoptimering sänkte lönsamheten. Men Studsviks bransch är relativt konjunkturoberoende vilket är ett plus i dessa dagar då de flesta ekonomer räknar med någon form av ekonomisk avmattning.

Räknar vi med en omsättning på 1,3 miljarder för i år och att lönsamheten repar sig något under andra halvåret hamnar p/e-talet för i år på 27. Det är acceptabelt. Men med en fortsatt tillväxt och än bättre marginaler på strax under 7 procent blir p/e-talet 23 nästa år, vilket är minst sagt försvarbart för en högriskaktie, med ett möjligt guldägg i verksamheten Thor Treatment Technologies.

Fyra frågor till Studsviks vd Magnus Groth

Vilka faktorer behöver vara på plats för att ni ska nå koncernmålet på 8 procents rörelsemarginal?
– Fortsatt fokus på marknadsföring och försäljning i syfte att bygga en orderstock som gör koncernen mindre känslig för till exempel förseningar i enskilda avvecklingsprojekt eller avfallsleveranser. Ökad volym ger stort utslag på resultatet eftersom våra anläggningar klarar betydligt högre volymer utan större tillkommande kostnader.

Har det varit problem med att konsolidera Race eller varför har ni tappat lönsamhet inom avfallshanteringen?
– Konsolideringen av Race i Memphis har gått bra och har gett oss ett komplett tjänsteerbjudande. USA-marknaden präglas just nu av hård konkurrens på grund av en pågående konsolidering mot färre och större aktörer. I Europa hade vi låg volym av organiskt avfall för behandling under inledningen av året men det förväntas bli bättre andra halvåret. Vi ser en positiv marknadsutveckling i Europa.

Hur ser du på Thor Treatment Technology, TTT?
– TTT vann 2005 ett kontrakt för att bygga en anläggning i Idaho som innebär att TTT kommer att börja ge utdelning till ägarna inom ett till två år. Samtidigt fortsätter en långsiktig marknadsbearbetning för att vinna andra projekt i USA.

– Thor-tekniken har många fördelar men det är en satsning med långa ledtider och politiska inslag. Studsvik har nyligen börjat marknadsföra Thor-tekniken på egen hand i Europa.

Vilka marknader är enligt din mening Studsvik viktigaste?
– Våra viktigaste marknader i dag är Sverige, Tyskland, USA och Storbritannien. Dessa kommer att vara våra huvudmarknader även om två tre år.

– Den stora förändringen blir att Storbritannien då blivit en betydande del av Studsviks verksamhet. Detta beror på att Storbritannien har påbörjat ett mycket ambitiöst program för att avveckla gamla kärnanläggningar samtidigt som man planerar för nybyggnation. Förra året växte vi från 15 till knappt 50 anställda. I dag är vi över 100 anställda i Storbritannien och visar vinst. På längre sikt är främst Japan en intressant marknad med många reaktorer i drift och omfattande forskningsprogram.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.