Plusöpping väntas på börsen

Stockholm ser ut att inleda uppåt på måndagen enligt vad terminen för storbolagsindex visar.

Vid 8.30-tiden på onsdagen låg terminerna för såväl tyska DAX-index som för Parisbörsens CAC40 och Londonbörsens FTSE 100 på +0,4 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning 0,3 procent uppåt.

Fokus på finansmarknaderna ligger kvar på utvecklingen kring handelssamtalen mellan USA och Kina. På statistikfronten riktas blickarna mot preliminärt PMI för EMU-området klockan 10.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer sade i fredags att ”fas ett”-handelsavtalet undertecknas under första veckan i januari. Så länge båda sidor följer avtalet kommer inga nya tullar införas.

USA-börserna handlades i fredags kring nollan under större delen av dagen efter att marknaden haft svårt att bedöma innehållet i det initiala handelsavtal som USA och Kina kommit överens om. I Asien har måndagens börser utvecklats blandat då bristen på detaljer i fredagens uttalanden gällande handelsförhandlingarna mellan USA och Kina dämpade entusiasmen.

H&M:s försäljning steg med 5 procent i klädjättens fjärde kvartal september-november, jämfört med samma kvartal året före då tillväxten var 6 procent. I Infront Datas sammanställning av analytikerestimat väntades en ökning på 5,7 procent. Kvartalets försäljningsutveckling jämfört med året innan påverkades av kalendereffekter, främst som en följd av att Black Friday i år inföll en vecka senare, strax innan november månads slut. Därför kommer en del av den stora Black Friday-onlineförsäljningen att redovisas först i december.

Electrolux meddelade på söndagen att flytt till en ny produktionsanläggning i USA, och ett par andra faktorer, kommer att medföra negativa effekter om 70 miljoner dollar, cirka 655 miljoner kronor, i fjärde kvartalet. Tidigare hade bolaget spått en påverkan om -25 miljoner dollar. Electrolux sänkte även sin bedömning om besparingar under 2020.

Bolaget anordnar en telefonkonferens på måndagen klockan 9.00 med anledning av de nya beskeden.

Vidare på nyhetsfronten har Hexagons vd Ola Rollén sålt 300.000 aktier i mätteknikbolaget och har därefter kvar 286.900 Hexagon-aktier till ett värde av cirka 165 miljoner kronor baserat på senaste stängningskurs. Det framgick av ett pressmeddelande efter Stockholmsbörsens stängning på fredagen, där det uppgavs att Hexagon-chefen kvarstår som dedikerad vd och långsiktig ägare i bolaget. Skälet till aktieförsäljningen angavs som ”privatekonomisk”.

Studentbostadsutvecklaren Prime Living träffade i fredags kväll ett avtal om försäljning av bolagets fastighet i Sandyford, Dublin, till Atlas Limited Partnership (ALP) för en köpeskilling om 18,5 miljoner euro, motsvarande cirka 193 miljoner kronor.

På måndagen parallellnoteras det finländska läkemedelsutvecklingsbolaget Herantis på First North Stockholm. Den nyemission på 25,6 miljoner kronor som Herantis gjorde inför parallellnoteringen övertecknades ”flera gånger” och tillförde bolaget 44 miljoner kronor inklusive övertilldelningsoption. I fredags stängde aktien vid 9:95 euro på First North Helsingfors, motsvarande cirka 105 kronor.

Skistar handlas utan rätt till utdelningen på 3:50 kronor från och med måndagen.

Rekommendationer

* Deutsche Bank har höjt sin rekommendation för Nordea till köp från behåll. Riktkursen är 7:65 euro, enligt Bloomberg.

* DI rekommenderar köp i bilsäkerhetsföretaget Smart Eye, men risken anges vara relativt hög.

 

Makroagenda

– Frankrike: PMI (prel) december kl 9.00

– Tyskland: PMI (prel) december kl 9.30

– EMU: PMI (prel) december kl 10.00

– Storbritannien: PMI (prel) december kl 10.30

– AF: veckostatistik kl 10.45

– EMU: arbetskraftskostnader 3 kv kl 11.00

– USA: Empire manufacturing index december kl 14.30

– USA: Markit PMI (prel) december kl 15.45

– USA: NAHB husmarknadsindex december kl 16.00OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.