Plusöppning väntas på Wall Street

Terminerna för de amerikanska börserna visade försiktiga uppgångar inför fredagens öppning, efter att den viktiga jobbrapporten publicerats.

En initial reaktion på sysselsättningsrapporten kunde skönjas i USA-räntorna såväl som i dollarn och aktieindexterminerna. Reaktionen blev dock högst tillfällig.

Klockan 14:45 noterades terminen för Dow Jones industriindex i stort sett oförändrad jämfört med stängning dagen före. Terminen för det bredare S&P 500 hade stigit 0,1 procent och teknikorienterade Nasdaq 100-terminen hade gått upp 0,2 procent.

Ett av allt att döma mer dämpat tonläge i konflikten mellan USA har hjälpt till att lyfta aktieindexen de senaste dagarna.

Investerare blickar också förhoppningsfullt mot undertecknandet av USA och Kinas ”fas ett”-handelsavtal, som väntas ske i nästa vecka i Washington.

Jobbrapporten, som publicerades före börsöppningen, visade att antalet sysselsatta i USA ökade med 145.000 personer i december och att arbetslösheten uppgick till 3,5 procent.

Analytiker hade räknat med att sysselsättningen skulle ha stigit med 160.000 personer och att arbetslösheten skulle uppgå till 3,5 procent, enligt Bloomberg News.

Rapporten visade också på en lägre ökning än väntat i den genomsnittliga timlönen.

I fredagens amerikanska förhandel med aktier gick Dermira, som är verksamt inom medicinsk dermatologi, upp 4,5 procent efter att läkemedelsjätten Eli Lilly lagt ett kontantbud värt 1,1 miljarder dollar.

Skjutsdelningstjänsten Uber stärktes 0,2 procent till 34:03 dollar. Bernstein har tagit upp aktien till bevakning med rekommendationen outperform och riktkursen 40 dollar.

Nöjesparksoperatören Six Flags rasade däremot närmare 18 procent i förhandeln efter att ha levererat en varning för fjärde kvartalets intäkter. Bolagets parker i Kina har stött på problem och utvecklas inte som väntat.

American Airlines handlades upp 0,4 procent trots att bolaget sänkt sin intäktsprognos för det fjärde kvartalet. Investerare tog i stället fasta på flygbolagets förväntningar om lägre kostnader.

Flera analyshus varnar för att hajpen i cannabisaktier är över och nu väntar år av konsolidering innan börskurserna kan börja ta fart igen. I fredagens förhandel gick de USA-noterade cannabisbolagen Aurora ned 7 procent, Tilray backade mer marginella 0,3 procent och Canopy sjönk 0,8 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.