Polen kan köpa två svenska begagnade ubåtar

Polen förhandlar med Sverige om att köpa två begagnade svenska ubåtar, något som skulle kunna innebära miljardintäkter för modifiering till Saabs Kockumsvarv.

Det uppger försvarsnyhetssajten Defence 24, baserat på besked från Polens försvarsminister, enligt Dagens Industri.

De två berörda ubåtarna är “Södermanland” och “Östergötland” av Södermanland-klassen, något som skulle innebära modifikationer för miljardbelopp, enligt Defence 24.

De inofficiella uppgifterna avser mer specifikt vilka ubåtar det är Polen och Sverige förhandlar om, och att dessa initialt ska hyras för att sedan förvärvas av Polen. Ubåtarna är de som för svensk del ska ersättas av två nya ubåtar av typen A26.

“Ubåtarna, HMS Södermanland och HMS Östergötland, skulle modifieras och repareras, inklusive användning av A26-komponenter vid Saab Kockums, med en prislapp på 2,5 miljarder kronor”, skriver nyhetssajten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.