Polisrazzia på Oscar Properties lyxbygge

Ett 30-tal byggarbetare sprang från platsen när polisen genomförde en id-kontroll.

Industriverket är ett av Oscar Properties prestigeprojekt, beläget i kvarteret mellan Igeldammsgatan och Svarvargatan i centrala Stockholm. Dotterbolaget Oscar Properties Bygg ansvarar för ombyggnationen av de gamla fabrikslokaler som nu blir moderna lägenheter. Totalt 197 lägenheter är sålda.

För att genomföra projektet har bolaget anlitat ett stort antal underentreprenörer. E55 skriver att polisen upptäckte ett stort antal utländska byggjobbare utan korrekta handlingar vid en inspektion den 17 maj förra året.

Av 200 personer frihetsberövades 14 stycken då dessa inte kunde uppvisa korrekta dokument. Men det egentliga antalet som misstänks ha saknat arbetstillstånd var enligt polisen betydligt högre. Ett stort antal valde nämligen att avvika så snart polisen anlände.

– De sprang över vindar och i källare till utgångar som vi inte kände till, säger en polis som var med vid inspektionen.

Uppgifterna backas upp i en officiell kommentar från polisen.

Misstankarna har riktats mot en viss underentreprenör till Oscar Properties Bygg.

Enligt Oscar Properties har bolaget sagt upp samarbetet med den aktuella entreprenören. I en mejlkommentar till E55 skriver marknadschefen Malin Sparf Rydberg att bolaget välkomnar inspektioner av det här slaget:

”Oscar Properties har nolltolerans mot osund konkurrens och samarbetar med myndigheterna i deras arbete i att stävja osund konkurrens.”

Ingen på Oscar Properties är misstänkt för något brott efter inspektionen.

Arbetsmiljöverket beslutade också att ta ut en sanktionsavgift för att reglerna vid hantering av kvartsdamm inte följts. Denna avgift har Oscar Properties överklagat till förvaltningsrätten där frågan ännu inte avgjorts.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.