Polska banker hotas av bolånekris

En jättesmäll för polska bankindustrin hotar om EU-domstolen nästa vecka olagligförklarar storbanken Raiffeisen Banks bolån i utländsk valuta till polska hushåll. En våg av stämningsansökningar mot banker kan följa på domen.

Omkring 700 000 polska hushåll har sedan snart 20 år tillbaka bolån i schweiziska franc. När lånen togs lockades de av lägre räntor.

Problemet är bara att den polska valutan, zlotyn, sedan Lehman Brothers-kollapsen 2008 har tappat 85 procent av sitt värde mot schweizerfrancen. Detta innebär en rejäl valutasmäll för hushållen ovanpå räntor och amorteringar.

– Det är som att jag skulle ha slängt ut pengarna genom fönstret, säger en av de drabbade, den 39-åriga Gdansk-bon Anna Wojtowicz-Bartlomiejczuk, till Reuters.

I dag utgörs nästan en tredjedel av den totala stocken bolån i Polen av lån i utländsk valuta eller motsvarande 124 miljarder zloty (drygt 300 miljarder kronor).

Liknande problem har tidigare pressat banksektorn i länder som Ungern, Rumänien och Kroatien. Men i Polen har än så länge inga eftergifter gjorts till de hårt pressade hushåll vars bolånekostnader skenat uppåt när zlotyns värde rasat mot den schweiziska francen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här