Porsche får böta miljarder för dieselfusk

En åklagare i Stuttgart dömer fordonstillverkaren Volkswagens dotterbolag Porsche att betala 535 miljoner euro för brott mot utsläppslagstiftning.

Det framgår av ett uttalande på bolagets hemsida på tisdagen.

4 miljoner euro av beloppet är böter för själva brottet och de resterande 531 miljonerna påläggs för den ekonomiska vinning Porsche utmätt av sin brottslighet, skriver Porsche.

Biltillverkaren kommer inte att överklaga, vilket innebär att saken därmed är utagerad.

Porsche kommer att bokföra bötesbeloppet i sina räkenskaper för det andra kvartalet i år, skriver bolaget vidare.

Utsläppsskandalen briserade när Volkswagen 2015 avslöjades med att medvetet ha manipulerat utsläpp för flera dieselmodeller. Fusket har renderat böter för motsvarande flera hundra miljarder kronor för ett antal bolag inom fordonssektorn. Utöver Volkswagens märken (inklusive Audi och Porsche) har bland annat Fiat Chrysler och underleverantören Bosch, som stod bakom den mjukvara som gjorde fusket möjligt, fällts.

Utredningar pågår fortsatt mot bland andra BMW och Daimler. Daimler har erkänt sig skyldigt och BMW uppgav så sent som i tisdagens delårsrapport att bolaget har reserverat 1,4 miljarder euro för kartellböter kopplade till en EU-utredning i saken.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.