Positiv inledning väntas på börsen

Stockholmsbörsen och de större Europamarknaderna väntas inleda veckan på plus.

Ett haltande startfält i Asien, med helgstängt i bland annat Japan, noterade lätt stigande index i nattens handel och en väldigt tidig titt på USA-terminerna indikerar en positiv öppning i eftermiddag.

Vid 8.30-tiden var terminerna för tyska Dax- och franska CAC40-index upp 0,7 respektive 0,6 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index om 0,4 procent.

Järnmalmspriset fortsätter ner efter att oron för vikande efterfrågan i Kina ökat ytterligare. Terminerna i Singapore noterade sin lägsta nivå sedan slutat av mars i år.

Oljan handlas marginellt ner nu på morgonen och även valutamarknaden stod för små rörelser med kronan på 9:54 mot dollarn och 10:69 mot euron.

Osäkerheten om det blir något handelsavtal mellan Kina och USA kvarstår och det senast sagda är president Donald Trumps kommentarer i fredags att han inte är redo att sluta ett avtal med Kina och att han är tveksam till att det kommer att bli några handelssamtal i september. Vita husets handelsrådgivare Peter Navarro sade senare på fredagen till CNBC att USA fortfarande planerar att hålla handelssamtal med Kinas förhandlare, och förbereder sig för att de ska komma till USA.

I morgonens och helgens nyhetsflöde:

* I linje med tidigare spekulationer bekräftades i helgen att Sandviks vd Björn Rosengren lämnar bolaget och börjar som vd på ABB. Skiftet sker under det första kvartalet nästa år.

* Även Saabs vd Håkan Buskhe lämnar sin post och det under februari 2020.

* Lundin Golds gruva Fruta del Norte i Ecuador utvecklas enligt plan och bolaget upprepar att första guldet från gruvan är att vänta i det fjärde kvartalet i år.

* Africa Oils partner Tullow Oil har gjort ett “betydande” oljefynd utanför Guyana i ett projekt där Africa Oil har en mindre ägarandel. (indirekt cirka 3 procent)

Måndagens agenda är flortunn för såväl börs som makro. Rapportflödet vrids dock på senare i veckan med siffror från bolag som Leo Vegas, Holmen, Fingerprint, Ica och Nibe.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här