Potential i pantbolaget

Norska sorteringsexperten Tomra växlar upp. Aktien noteras till rekordnivåer, men det finns utrymme för en fortsatt uppgång.

Har ni sett livsmedels­kedjan Coops marknadsföring av ovanligt formade grönsaker? Morötter med fyra rötter, halvcirkelformade gurkor och knöliga paprikor. Alla är de exempel på råvaror som norska Tomra Maskin sorterar med läsare som identifierar färg, vikt, form och volym när de rusar förbi på löpande band. Andra Tomra-maskiner läser av vatteninnehåll, klorofyllnivåer och förekomsten av miljögifter. Snabba mekaniska armar och hastiga luftpuffar för de missformade matvarorna åt sidan när de fladdrar förbi.

Tredjekvartalsrapporten från Tomra, mest känd som pantmaskinstillverkare, drev aktien till nya rekord. Kursuppgången hittills under året summerar till 60 procent, främst tack vare att bolagets försäljning ökar i snabb takt. Under tredje kvartalet ökade omsättningen med nära 50 procent till 1,7 miljarder norska kronor.

Men det var inte de nya verksamheterna inom livsmedelssortering, sop- eller malmsortering, som bolaget har förvärvat under de senaste åren, som stod för tillväxten. I stället var det ursprungsaffären, pant­maskinerna, som ökade takten. Tillväxten i affärsområdet där pantmaskinerna ingår var 60 procent under kvartalet. Också om man räknar bort valutadopningen, som står för en tredjedel av uppgången, har något liknande inte inträffat i bolaget på minst tio år.

Under flera år har ledningen, med den svenske vd:n sedan sex år, Stefan Ranstrand, flaggat för att nya länder ska införa pantsystem för burkar och petflaskor. Men när försäljningen nu äntligen skjuter fart är det främst tack vare att den tyska marknaden återhämtat sig.

Tyskarna har haft pantmaskiner under lång tid och nu byts den gamla maskinflottan ut. Enligt Tomra har 2 500 ersättningsmaskiner levererats till den tyska marknaden under de senaste nio månaderna, vilket är fler än under hela förra året. Under åren 2007 och framåt var motsvarande siffra ungefär 2 000 utbytesmaskiner per år. Tomra höjer nu prognosen och menar att 2 700–3 700 pantmaskiner per år kommer att bytas ut årligen till och med 2018. Bara marknaden i Tyskland kan därmed uppgå till 1–1,5 miljarder kronor årligen. Också på den svenska marknaden byter allt fler handlare ut äldre pantautomater mot nya.

Samtidigt öppnas nya marknader. I Baltikum drar Litauen i början av 2016 i gång sitt pantsystem. Tomra har träffat en överenskommelse om att med början i februari leverera cirka 1 000 maskiner till landet. Till skillnad från hur bolaget agerat på andra håll i världen ska Tomra äga maskinerna i Litauen för att hyra ut dem till handlare.

Av andra potentiella marknader märks särskilt Spanien med utrymme för 15 000 maskiner. I Australien är siffran 5 000 maskiner. I Skottland finns potential för 2 000 maskiner från 2016. Samtidigt väntas fler östeuropeiska länder införa pantsystem.

Konkurrensen är inget som bransch­ettan Tomra behöver bekymra sig om. Bolaget står för nästan två tredjedelar av nyförsäljningen av pantautomater. Näst största aktören, tyska ­Wincor Nixdorf, har en installerad maskinpark runt om i världen som är mindre än en tiondel av Tomras.

Tomra-aktien är ett attraktivt val för investerare som vill slippa oroa sig för vartåt konjunkturen är på väg. Pant­maskiner är en i allra högsta grad konjunktur­oberoende bransch. Konjunktursvackan efter finanskrisen syns knappt ens som ett hack i Tomras försäljnings- och lönsamhetskurva.

Fjärde kvartalet blir enligt ledningen inte lika starkt som det tredje, men räknat på måttliga tillväxttal, i linje med den historiska ökningstakten, värderas aktien till p/e 22 för i år och 20 för 2017. Högt javisst, men bolaget har en inneboende stabilitet, verkar i en tillväxtbransch och har skämt bort aktieägarna med positiva överraskningar. Förra hösten rekommenderade vi köp i aktien. Den som följde rådet har sett investeringen dubblas. Säljläge? Knappast. Köp med riktkurs 121 norska kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.