Powell: Fed kan påskynda nedtrappningen av sina tillgångsköp

Federal Reserve kommer i december att diskutera att påskynda minskningen av sina tillgångsköp snabbare än vad som tidigare aviserats. Det uppgav ordförande Jerome Powell inför senatens bankkommitté på tisdagskvällen, rapporterar Reuters.
Jerome Powell, Federal Reserve
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Al Drago/Pool via AP/TT
Powells något överraskande hökaktiga ton kommer i samband med att den höga inflationen väntas bestå längre än vad Fed initialt räknat med. Inflationen är just nu mer än dubbelt så hög som Feds mål på 2%, trots att centralbanken upprepade gånger sagt att detta är övergående, ett ord som Powell anser är dags att skrota.

”Jag tror att det nog är god tid att dra tillbaka det ordet”, sade Powell.

Powells tonläge fick både de europeiska och amerikanska börserna att vända nedåt och stänga i rött för dagen.

Fed har under november börja minska sina köp av stats- och bostadsuppbackade värdepapper på 120 miljarder per månad. I den nuvarande takten väntas köpen vara helt avslutade vid mitten av 2022, och därefter kan Fed börja med sina eventuella räntehöjningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.