Pressade bönder

Finansmannen Roger Akelius vill slopa utdelningen i Mandamus. Det sätter press på en annan huvudägare: LRF.

Småbolagens segertåg fortsätter. Inte nog med att vartenda småbolag blivit uppvärderat; till och med för investment- och fastighetsbolagen råder rena julafton. Företagen i de båda branscherna sätter kursrekord och den så kallade rabatten har snart förbytts till en premie.

I det perspektivet är det kanske inte så förvånande att självaste Sardus, som tillverkar leverpastejer, börjat röra på sig. Bolaget har tidigare varit helt fritt från överraskningar och alltid tjänat 70-90 miljoner kronor per år med en aktiekurs som harvat runt 58 kronor. Men så kom då turen till Sardus att uppvärderas. Helt plötsligt har aktieägarna fått se sina aktier bli värda 72 kronor.

Weil sålde

Finansmannen Robert Weil i Proventus tog det säkra före det osäkra och sålde sin post på knappt 7 procent av kapitalet. Avkastningen blev bra, men frågan är om inte Proventus egentligen ville något annat. Kanske var de ute efter hela Sardus. Kassaflödet är starkt, och det räcker gott och väl för att motivera en affär.

Svårigheten ligger i vad man ska göra med ett företag som inte växer och där det inte finns några naturliga strukturaffärer att göra. I vilket fall som helst har huvudägaren, LRF, troligen satt stopp för de planer som funnits. Så länge de kontrollerar Sardus lär det inte hända något i charken. Och just Sardus står väl inte högst upp på LRF:s agenda.

Ty bönderna har andra problem just nu, bland annat en finansman vid namn Roger Akelius. Göteborgaren går nämligen på hårdoffensiv i det av honom och LRF kontrollerade fastighetsbolaget Mandamus. Akelius kräver slopad utdelning och ny strategi. LRF äger troligen bara aktierna för just utdelningen, varför de gör sitt yttersta för att stoppa honom. Men det är snart för sent. Akelius kontrollerar knappt 40 procent i Mandamus och har redan krävt att det borde slås ihop med Akelius privata fastighetsbolag.

Kan det bli ett regelrätt bud? Knappast. Det mesta är redan intecknat i aktiekursen, vilket innebär att ett bud på nuvarande kursnivå skulle bli en dålig affär för alla parter. Snarare är det ett samgående som ligger i luften.

Att köpa Mandamus i dag är ingenting vi rekommenderar. Beståndet är trist och värderingen inte alls så attraktiv som i exempelvis Drott. I den aktien borde det finnas runt 20 procent till att hämta i år. Drott har nämligen just det som Mandamus saknar – ett starkt kassaflöde i kombination med ett spännande bestånd.

Ingen fusion

Denna vecka är det teleoperatörerna som står högst upp på spekulationslistan. Förra veckan toppades listan av lastbilsindustrin, sedan Scania och Hino visat sig prata med varandra. De allra mest spekulationsinriktade såg att Scania-Hino-samtalen kunde resultera i en regelrätt fusion. Men det verkade aldrig särskilt troligt och mycket riktigt: samarbetet sträckte sig till att Scania får sälja tunga lastbilar i Japan medan Södertäljebolaget lovar att utvärdera om bolaget ska använda det japanska bolagets mindre motorer i kommande medeltunga lastbilar. Även om självaste Leif Östling deltog på måndagens presskonferens är samarbetet inte superviktigt för Scania. Framför allt är det ingen lösning på Volvos problem med att hitta en ägare till bolagets Scaniaaktier.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.