Pressen ökar på småfirmorna
Att driva mäklarfirmor är ingenting för folk med svaga nerver. Resultatutvecklingen för de börsnoterade firmorna de senaste sju, åtta kvartalen ger prov på en hisnande volatilitet. Halvårsresultaten i tabellen ger syn för sägen.
Intäkterna krymper
Tre mindre firmor lämnar regelbundet delårsrapporter – Hagströmer & Qviberg (H&Q), Nordiska Holding och Matteus (som nu ingår i Nordiska och nyligen avregistrerats från börsen). De har förlorat 50-65 procent av intäkterna i den svaga börskonjunkturen under första halvåret. Det innebär att deras intäkter minskat ungefär dubbelt så mycket som de stora firmornas procentuellt sett.
Onoterade firmor som Erik Penser, Aragon och Fischer Partners lämnar inga delårsrapporter, men det finns inget skäl att tro att de skulle vara oberörda av den svaga marknadsutvecklingen. Beskedet här om veckan att Aragon säger upp 30 personer, motsvarande omkring 20 procent av personalstyrkan, bekräftar antagandet.
I denna volymkänsliga bransch slår intäktsbortfallet oerhört hårt på resultatet. H&Q:s rekordresultat från första halvåret i fjol är som bortblåst efter en resultatförsämring med över 200 miljoner kronor. Firman lyckas med knapp nöd undvika att redovisa förlust. För Nordiska och Matteus blev det däremot brakförluster. Nordiska har talat om en dramatisk minskning av intäkterna med ett löpande courtage på rekordlåga nivåer. Det är den samlade effekten av alltför få transaktioner och ett börsvärde som fallit med 45 procent som ligger bakom denna dramatiska försämring.
Beroende av privatkunder
Än en gång har det visat sig att det är de mindre mäklarfirmorna som är känsligast för marknadssvängningarna. Det finns flera skäl till detta. Ett är att de är mer ensidigt beroende av privatkunder och när marknaden viker är det privatkunderna som slutar handla. Ett annat skäl är att de större firmorna generellt har mycket bredare intäktsbaser att stå på och därför klarar svängningarna bättre. Till bilden hör att stora firmor som Alfred Berg och Carnegie har en betydande kapitalförvaltning som ger viss stabilitet.
Här finns ett dilemma. Ingen har tydligare uppmärksammat detta än Nordiska Holdings vd Lage Jonason. Han har länge diskuterat vad han kallar “stuck-in-the-middle”-problmatiken, det vill säga risken för ett företag som Nordiska med att varken ha det
lilla nischföretagets fördelar eller det stora företagets skaleffekter. Han har därför understrukit att det krävs betydligt större intäkter i Nordiska om firman ska kunna säkra långsiktig lönsamhet och få en stabilare intjäning. Att åstadkomma detta på organisk väg ter sig utopiskt i nuvarande marknadsläge.
För att övervintra i väntan på bättre tider är det följaktligen kostnaderna som attackeras. Så många andra alternativ har ledningarna inte på kort sikt. H&Q drog redan i våras ned personalstyrkan och har nyligen aviserat ytterligare uppsägningar samtidigt som firman tar till det i Sverige ovanliga greppet att försöka sänka lönerna.
Uselt kvartal
Att nya åtstramningar kommit nu beror sannolikt på att det börjat stå klart att även kvartal tre blir uselt för branschen. Efter en nedgångsperiod på bortåt ett och ett halvt år ökar pressen på mäklarna. Ingen vet när vändningen kommer, eller hur snabbt det kommer att gå när den kommer. Eftersom många småsparare kanske misstror aktiemarknaden efter att ha bränt sig finns risken att det kan ta ett tag innan de återkommer efter en vändning.
Det första offret för den grasserande börsfrossan blev Matteus, som köpts av Nordiska i konkurrens med Aragon. Det är en industriellt riktig affär, som skapar utrymme för rationaliseringar som med facit i hand blir större än ledningen från börjat aviserat. Men efter första halvårets brakförlust är det mer än tvivelaktigt om det räcker för att säkra Nordiskas lönsamhet. Visserligen förutskickas nu ytterligare kostnadsreduktioner under hösten, men räcker ens det? Företagsledningen verkar inte tro det. För att verkligen säkerställa lönsamheten krävs också intäktsökningar, men det förutsätter att börsklimatet blir bättre.
Rimligen har den tekniska utvecklingen medfört att de administrativa plattformarna tillåter väsentligt större volymer med mindre bemanning än tidigare. Det är också den slutsats som Nordiska Holdings ledning verkar dra, eftersom den understrukit att även efter tillskottet av affärsvolym från Matteus så finns det fortfarande en betydande potential för skalfördelar. Inte underligt då att ledningen uttryckligen säger att den aktivt kommer att verka för fortsatta strukturaffärer. Det betyder i klartext fler samgåenden.
Fler affärer
Om det inte kommer en snar förbättring av börsklimatet skulle det förvåna om det inte kommer fler affärer. Av konkurrenterna har Aragon med sin institutionella ägarkrets (bland andra Länsförsäkringar och LKAB) redan visat intresse för att delta i en sådan process. Budet på Matteus på försommaren var en klar indikation om detta, även om det var Nordiska som drog det längsta strået den gången.
Utmanaren blir kanske Stenbeck genom Invik, som inte drar sig för att satsa i dåliga tider. Det faktum att Invik helt nyligen köpte ut övriga ägare ur Fischer Partners tyder på det.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.