Pressmeddelande tillräckligt för återupptagen handel

Det finns spekulationer om att hedgefonder ska ha planterat nyheten i media som fått aktien att rusa. Men att riskkapitalbolag visat intresse för bolaget tillbakavisades av Eniro i pressmeddelandet.

I tisdags stoppades handeln från 9.00-12.45 med Eniro efter misstanke om att insiderinformation läckt ut från bolaget. Eniros skickade ut ett pressmeddelande vilket räckte för att börsen skulle ta upp handeln igen.

– Det var ett initiativ från börsens sida. De följer utvecklingen av handeln, och fattade beslutet att stoppa handeln efter spekulationer i media. Därefter klargjorde vi informationsläget genom att skicka ut ett pressmeddelande, säger Birgitta Henriksson tillförordnad chef för investerarrelationer på Eniro.

Läs Eniros pressmeddelande här!

Efter att pressmeddelande skickades ut togs handeln upp igen.

Varför rusade aktien som den gjorde?
– Vi har gett information till marknaden och informerar enligt de regler som finns, och det är väldigt svårt att för oss att dra några slutsatser om det, säger Birgitta Henriksson.

På Nasdaq OMX vill man inte kommentera det enskilda fallet då man inte vill försvåra en eventuell utredning för Ekobrottsmyndigheten.
– Alla noterade bolag har en skyldighet att se till att insiderinformation inte läcker. De ska även föra en loggbok på vilka som har den informationen, säger Annika von Haartman, chef för övervakning på Nasdaq OMX.

– Om den informationen som förekommit i media om Eniro i media är korrekt är det typisk insiderinformation.

Ni måste varit nöjda med det svar som Eniro gav eftersom handeln togs upp strax efter att pressmeddelandet gick ut?
– Vi måste kunna lita på vad bolagen berättar och vi har normalt en bra dialog med bolagen. Att vi har en bra dialog med bolagen betyder dock inte att bolagen berättar allt för oss. Baserat på den diskussion vi hade med Eniro kunde vi släppa på handeln efter att de hade gått ut med pressmeddelandet. Min tolkning är att det var en markering från bolaget om att de spekulationer som pågick inte stämde, säger Anika von Haartman.

Har ni tagit del av Eniros loggbok för insiders?
– Loggböcker är inget vi övervakar löpande eftersom övervakningen ligger under Finansinspektions mandat. Vi kan begära in vilken information som helst. Men jag kan inte kommentera om vi tagit in Eniros loggböcker, säger Anika von Haartman.

Hittills i år har börsen handelstoppat 16 aktier.

Det ser ut att bli rekord för handelstoppade aktier i år.

Antal handelsstopp på Stockholmsbörsen

Hittills i år har 16 aktier handelsstoppats. Så här har det sett ut under de fem föregående åren.

2009 handelstoppades 10 aktier.

2008 handelstoppades 13 aktier.

2007 handelstoppades 17 aktier.

2006 handelstoppades 15 aktier.

2005 handelstoppades 13 aktier.

nullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.