Prestigeprojektet blev fiasko

Outsourcing är en svår konst. För tio år sedan smällde champagnekorkarna på IBM efter att man rott det dittills största outsourcingkontraktet i Norden i land. I halvtid, fem år senare, är tre av de fyra företag som ingick i det så kallade Rosa-konsortiet på väg till andra leverantörer.

Kontraktet skulle löpa på tio år och var det största i Norden i sitt slag med ett värde på 10 miljarder kronor och det innebar att IBM tog över 350 personer från företagens it-avdelningar.

Efter fem år kunde det dock omförhandlas med möjlighet att säga tack och adjö. Att kunder byter leverantörer också inom outsourcing är förvisso varken ovanligt eller dramatiskt och alla de större leverantörerna av outsourcing har en viss omsättning bland kunderna.

Rosa-konsortiet bestod av Skandia, If, Storebrand och Ica som antingen hade ägarsamband med varandra eller, som var fallet med Ica, redan hade ett visst samarbete inom it. IBM skulle ta över stora delar av it-driften för bolagen som utlovades rejäla besparingar.

– Vad gäller kostnadsbesparingarna så har de infriats och sannolikt med råge. Vi fick besparingar på 200 miljoner kronor över fem år, säger Kjell Rune Tveita, it-chef på If och som också var ordförande i den kommitté som företrädde konsortiet gentemot IBM.

If har i dag Tieto Enator som outsourcingpartner. Att slå ihop fyra företag i en outsourcingaffär visade sig senare inte vara så lyckat och det fanns alltför lite utrymme för de förändringar som senare skedde både ägarmässigt och i omvärlden. När Sampo lade till sin skadeförsäkringsdel till If så var till exempel Tieto Enator outsourcingpartner där och den typen av situationer var man inte tillräckligt förberedd på från något håll.

– Ett problem var att hela affären när den kom till stånd var mer driven av affärsmänniskor än it-folk. Den var mer driven av att sänka kostnaderna än synen på it, säger Gert Engman, sedan nio månader tillbaka ansvarig för it-frågorna på Skandia.

Han har redan lagt ut driften av stordatormiljön på Volvo It och håller som bäst på att ta hem flera andra delar in i Skandia igen, så kallad insourcing, omvänd outsourcing alltså. Det är ganska ovanligt att man gör det när en verksamhet väl lämnat huset men i Skandias fall behövs det.

– Det har hänt så mycket i Skandia och vi har behov av att städa upp rejält i vår it. Först ska vi rationalisera och driva det här så bra det går själva och senare om ett par år kanske så kan vi vara redo för att outsourca igen, säger Engman.

Gert Engman menar att resan som konsortiet hade med IBM inte egentligen skiljer så mycket från andra kontrakt och i synnerhet sådana som slöt i slutet på 90-talet när marknaden fortfarande omogen och erfarenheterna få.

– Kostnadsbesparingar har det blivit men samarbetet mellan konsortiet och IBM är väl inte fungerat så överdrivet bra men orsaken till det står att finna på båda sidorna. Skandia var till exempel not inte riktigt moget för en sådan affär när den gjordes, säger Engman.

Han pekar till exempel på att den lägre servicenivå som var att vänta i och med avtalet var dåligt förankrad inom Skandia vilket ledde till missnöje.

– Ofta är det väl inte förrän i tredje omförhandlingen som man får rätsida på sådana här avtal, säger han.

Ica har tecknat nytt avtal med IBM om outsourcing av sin stordatordrift medan Skandia lagt över den på Volvo It. Storebrand har gått över till norska EDB medan If gjort som sitt finska dotterbolag och valt Tieto Enator.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.