IPO-guiden hissar en flagga inför Buyersclubs notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Buyersclub inför noteringen och hittat en flagga.
Buyersclub IPO
Genrebild. Foto: Mia Oshiro Junge / NTB scanpix / TT
Buyersclub
Lista First North
Storleksklass Mikrobolag
Börsvärde efter noteringen 60 Mkr
Sista teckningsdag 2022-06-08

Den 20 juni noteras Buyersclub på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat en flagga för storaffär inför IPO.

STORAFFÄR INFÖR IPO

Förvärv medför alltid risker samtidigt som ledningen får stora möjligheter att kortsiktigt massera vinstsiffrorna. När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en varningsflagga. Här fångar vi även in större nyheter under teckningstiden. Buyersclub har mot slutet av teckningstiden kommunicerat att det ingått ett samarbetsavtal som omfattar över en miljon produkter. Mot bakgrund av att IPO-prospektet beskriver att bolaget erbjuder i runda tal 100 000 produkter idag samt att VD uttalat sig om att det nya avtalet är en Game Changer finner IPO-guiden det motiverat att hissa denna flagga.

”Historiskt har ökat produktutbud fått positiva effekter. Om detsamma gäller när detta större utbud successivt adderas, kan det ge fina effekter”, kommenterar Buyersclubs VD Emil Henriksson.

SÄLJSUGEN STORÄGARE I FÖRHOPPNINGSBOLAG

Dessutom noteras under flaggan säljsugen storägare i förhoppningsbolag att bolagets större aktieägare har en lock-up på 6 månader. Det är en jämförelsevis svag lock-up. Samtdigt är de största ägarna teckningsåtagare i emissionen. IPO-guiden stannar emellertid vid att upplysa om detta och hissar ingen flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Under flaggan bristfällig information pekar IPO-guiden vidare på att det inledningsvis inte gick att utläsa av Buyersclubs prospekt vilka teckningsåtagare som kvittar brygglån mot aktier. Efter IPO-guidens påpekande om detta har bolaget kompletterat med denna information. Den flagga IPO-guiden som först hissades har nu halats ner.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR BUYERSCLUB PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är onsdag den 8 juni och teckningskursen uppgår till 8,70 kronor.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Buyersclub Teckningstid pågår First North 2022-06-08 2022-06-20
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.