Prinsessan Madeleines börsklipp

Prinsessan Madeleine blev kungafamiljens egen börsklippare under förra året. Medan börsen som helhet backade med 12 procent steg värdet på hennes aktieportfölj med 15,3 procent. Strax därefter kommer prins Carl Philip med en värdeökning på 15,1 procent och kronprinsessan Victoria med 14,1 procent. Pappa kungens portfölj har däremot backat med 2,8 procent. Det visar en granskning som Aftonbladet gjort av kungafamiljens finanser, baserad på VPCs (Värdepapperscentralen) offentliga ägarförteckning.

Den svenska kungafamiljen har aktier på Stockholmsbörsen till ett värde av 242 Mkr. Lejonparten av dessa tillhör familjens överhuvud, kungens innehav har står för 212 Mkr och barnen cirka 10 Mkr var.

En stor del av kungafamiljens investeringar ligger i bolag med anknytning till familjen Wallenberg, till exempel ligger alla fyra investerade i Investor och SEB. ”Det har inte varit ett mål i sig att välja Wallenbergföretag. Men de kontrollerar ju många av Sveriges främsta företag, så det är inte så konstigt att vi är delägare i många av företagen”, säger Bengt Telland, chef för Hovförvaltningen, till Aftonbladet.

Förutom de gemensamma investeringarna i Ericsson, Investor och SEB skiljer sig dock kungens portfölj från barnens. ABB, Astra Zeneca, Atlas Copco, Drott och Gambro är innehav som han är ensam om i familjen, liksom aktierna i Saab, Scania, Skandia och Skanska.

Ett trendbrott i hans portfölj är dock att kungen under förra året gjorde sitt första inhopp i IT-branschen – i form av 2 000 aktier i utbildningsföretaget M2S. Aktien är en av de få som stått emot IT-raset och ökade på kungens portfölj med 28 000 kronor.

”Kungen är oerhört kunnig och intresserad av aktier. Han iakttar utvecklingen noga, men har ju mycket att stå i. Vi är väldigt långsiktiga och inte ute efter några snabba klipp”, kommenterar Bengt Telland.

Även vad gäller Victoria, Carl Philip och Madeleine utgörs stommen i portföljerna av traditionella svenska storföretag som Assidomän, Electrolux, Handelsbanken, SKF, Telia och Volvo. Och även om IT-aktierna lyser med sin frånvaro finns tillväxtsegmentet representerat av investeringar i form av Hennes & Mauritz.

Noteras kan dock att kungabarnen till viss del tagit rygg på Gustaf Douglas i och med att de alla tre äger aktier i såväl Securitas som i hans investmentbolag Latour, som i sin tur äger aktier i Securitas. När det gäller fastigheter har barnen valt Lundbergs som under förra året hade en uppgång på 21,74 procent, medan kungen valt ett något sämre alternativ – Drott med en uppgång på 19,54 procent.

Totalt sett var det prinsessan Madeleine som lyckades bäst på börsen under året. Hennes innehav ökade med 15,3 procent, 1 327 950 kronor. Anledningen till att hon lyckades bräcka Carl Philip var att hon hade 3 000 fler aktier i Investor än han hade, och det faktum som gör att hon slår Victoria är att hon valt bort SKF B, som orsakat Victoria en förlust på 67 500 kronor.

Även Carl Philip och Victoria hade dock en bra utveckling under året och tjänade cirka 1,2 Mkr var. Kungen gick däremot back och fick se sina tillgångar på börsen minska med nästan 6 miljoner kronor. I vilken utsträckning Silvia har näsa för aktieklipp förtäljer dock inte historien. Drottningens sparade slantar ligger i fonder och i så små aktieinnehav att de inte syns i de offentliga aktieböckerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.