”Prisökningarna på lägenheter rejält efter dem på villor”

Villapriserna rusar vidare till nya höjder, men samtidigt står lägenhetspriserna stilla i Stockholm och sjunker i Göteborg.
Lägenheter i Täby.
Lägenheter i Täby. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Villapriserna fortsatte uppåt i april och den största uppgången står Storstockholm för. Det skriver SBAB. I Storstockholm ökade priserna med 4,6%, i Storgöteborg med 3,4% och i Stormalmö med 2,1%.

”Det är bara att konstatera att villapriserna fortsatte mot nya höjder under april i stora delar av Sverige. De senaste 12 månaderna har vi sett prisökningar på villor på omkring 25 procent i alla de regioner vi följer. Prisökningarna bara under de tre senaste månaderna ligger på runt 10 procent eller mer i flera regioner. Det är förstås mycket uppseendeväckande siffor”, säger SBAB:s Robert Boije , chefsekonom på SBAB..

Vad gäller lägenhetspriserna steg de mest i mellersta Sverige, med 2,3%. Bland storstäderna såg det mer dystert ut. I Stormalmö steg priserna med 1,7% samtidigt som de endast ökade med 0,1% i Storstockholm och sjönk med 0,9% i Storgöteborg.

”Särskilt de senaste två månaderna har prisökningarna på lägenheter hamnat rejält efter dem på villor. Den avmattning vi såg redan under mars i flera regioner ser ut att ha fortsatt under april”, säger Robert Boije.