Probi rusar efter rekommendation

Kurserna på Stockholmsbörsen handlas fortsatt kring nollan på måndagseftermiddagen där Atenbörsen rasar efter att marknaden återöppnat från sitt fem veckor långa uppehåll samtidigt som Kinas ekonomi uppvisar svag puls.

SIX Generalindex hade klockan
14.22 ökat 0,2 procent till 511 medan OMXS30-index steg 0,1 procent till 1.617. Omsättningen var 5,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 7,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Högst upp på omsättningslistan återfinns
Volvo och Fingerprint som är ned 0,1 respektive 2,9 respektive procent. Åt andra hållet går Atlas Copco som avancerar 0,7 procent under hög omsättning.

I Grekland har Atenbörsen rasat
med 16 procent på måndagseftermiddagen efter att ha hållit stängt sedan den 26 juni. Börsen öppnade utan restriktioner för utländska investerare. Dock ska det enligt uppgifter från en finansreglerande myndighetsperson till Reuters ännu inte finnas möjlighet att blanka aktier i samband med öppningen.

Riskaversionen präglas även av att
de kinesiska börserna på måndagen fortsatte att uppvisa en svag utveckling där sämre inköpschefsstatistik än väntat tyngde marknaden.

Det svenska inköpschefsindexet för
tillverkningssektorn för juli månad var istället över förväntan. Index uppgick till 55,2 procent vilket var högre än analytikernas förväntningar som låg på 52,8 procent enligt SIX News sammanställning.

Bland bolagen har Nokia sålt sin
digitala karttjänst Here till ett konsortium av biltillverkare innefattande bland annat Audi, BMW och Daimler till ett enterprise value på 2,8 miljarder euro med en förväntad reavinst om 1 miljard euro. Affären väntas slutföras under det första kvartalet 2016 och är föremål för sedvanligt godkännande av konkurrensmyndigheter. Aktien sjönk 0,3 procent.

I läkemedelssektorn kommer
Astra Zeneca att ingå i ett strategiskt samarbete med Isis Pharmaceuticals omfattande behandlingar inom hjärta/kärl, metabola syndromet och njursjukdomar. Astrazeneca kommer att göra en upfrontbetalning om 65 miljoner dollar samt utvecklingskostnader och regulatoriska milstolpsbetalningar för varje program. Astra Zeneca var upp 0,3 procent.

Datumet för domstolsprövningen av
Electrolux förvärv av General Electrics vitvaruverksamhet sattes sent i fredags till den 9 november och domaren uppgav att han hoppades ha förhandlingarna avslutade innan Thanksgiving. Electrolux är upp 2,6 procent.

ABB meddelade att de har återköpt
0,35 miljoner aktier för knappt 6,7 miljoner schweizerfranc, motsvarande drygt 6,9 miljoner dollar, i juli. Aktien stiger 0,4 procent.

Precise Biometrics stiger 2,9
procent med bidrag av att bolaget meddelat ett avtal med taiwanesiska Elan Microelectronics för licensering av Precise Biometrics produkt för fingeravtrycksverifiering.

Probi är eftermiddagens
börsvinnare och rusar 14 procent i spåren av att Börsveckan höjt sin rekommendation för aktien till köp i dagens upplaga.

Bland övriga av Börsveckans
köprekommenderade aktier noterades Byggmax +2,6 procent, Nordax +1,6 procent, Betsson +3,6 procent, Inwido +1,7 procent och Handelsbanken +1,6 procent.

Loomis backar 2,5 procent på
måndagen i spåren av att Danske Bank har sänkt sin riktkurs till 275 kronor från tidigare 290 kronor med upprepad köprekommendation.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

511    

+0,2   

+12,2

OMX Stockholm 30            

1617    

+0,1   

+10,4

SIX Return index             

956    

+0,2   

+15,7

SIX Sverige cykliskt 15       

449    

+0,2   

+12,6

SIX Sverige defensivt 15     

538    

+0,9   

+19,6

SIX Volatilitetsindex       

14,9    

+0,8    

-4,6

 

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.