Medcap
Problemtyngt och spretigt
SÄLJ. Någon som hört talas om Medcap?
Det vanligaste svaret på den frågan är av allt att döma ett ganska undanglidande och diffust ”Nej”. Bara en gles skara investerare tycks ha gjort sig omaket att ta reda på vad som pågår i detta lilla Solnabaserade företag, vars specialitet är att äga och driva läkemedels- och medicinteknikföretag – och som i princip aldrig säljer dem vidare.
Medcap, investeringsföretaget, tog steget upp till stora börsen i Stockholm i februari 2016, men dessförinnan hade bolaget tillbringat många år på börsens sidolista för mindre bolag, First North. Med ett börsvärde på drygt 400 miljoner kronor utgör bolaget ett av de minsta på Stockholmsbörsen.
Bolagets affärsidé är att förvärva och äga små och medelstora svenska och nordiska företag som har vad som kallas ”internationell potential”. Enligt bolagsledningen med vd Karl Tobieson i spetsen är siktet i första hand inställt på att köpa bolag med en omsättning mellan 50 och 200 miljoner kronor.
Siffran över antalet dotterbolag är fortfarande låg – bolaget har fyra företag i tre hyfsat jämnstora affärsområden.
Det största affärsområdet, Läkemedelshandel, står för nära 40 procent av försäljningen, räknat på rullande 12-månadersförsäljning.
Men det här affärsområdet krymper snabbt i betydelse samtidigt som förlusterna i affärsområdet tilltar. Under koncernens senast redovisade kvartal, februari–april 2017, kollapsade försäljningen inom området fullständigt.
Omsättningen nådde upp till 43 miljoner kronor, att jämföra med 98 miljoner kronor i omsättning under motsvarande månader 2016. Rörelseförlusten, utan räntor och avskrivningar, slutade med ett underskott på 3 miljoner kronor.
Läkemedelshandeln kan därmed kallas för vad det är, ett misslyckande.
Så sent som 2013, när Medcap genom dotterbolaget Unimedic förvärvade den av entreprenören Lennart Perlhagen skapade parallellhandelspionjären Cross Pharma som då omsatte nära 400 miljoner kronor, var handeln med läkemedel över gränserna växande, vilket reflekterades i förvärvspriset på 125 miljoner kronor.
Nu väntar troligen fortsatta förluster och nedskrivningar under innevarande verksamhetsår.
Inom Medicinteknik, som tillverkar och säljer medicintekniska hjälpmedel, sjukvårdsutrustning och förpackningslösningar till läkemedelsbranschen, är bilden en helt annan. Här ser utvecklingen betydligt ljusare ut. Omsättningen steg under bolagets fjärde kvartal, i det brutna räkenskapsåret, med 16 procent till 76 miljoner kronor samtidigt som rörelsevinsten nästan dubblades till 12 miljoner kronor.
Medcaps tredje affärsområde, Specialistläkemedel, som säljer smala och dyra mediciner, har också hamnat i en svacka. Med nollvinst i rörelsen och fallande försäljning, ned cirka 6 procent till 69 miljoner kronor under bolagets fjärde kvartal. Utvecklingen i affärsområdet beskrivs i den färska bokslutskommunikén som en ”besvikelse”.
Sammantaget går det att konstatera att bolagets nya koncernövergripande finansiella mål, om 15 procents årlig vinsttillväxt över en affärscykel, tycks vara långt borta. Bokslutskommunikén för några veckor sedan andas ett svagt kommande år, 2017/2018, även om Tobieson tycks förmoda att två av de tre affärsområdena kan utvecklas ”positivt” under det kommande året. För det tredje området, läkemedelshandel, ser det enligt vd fortsatt dystert ut nästa år.
Samtidigt står det klart att utvecklingen under fjolåret kontrasterar skarpt mot ett uttalande av Tobiesons framtidsutsikter, här hämtat från den senast publicerade årsredovisningen (för det brutna räkenskapsåret 2015/2016).
Det hette där att koncernen som helhet stod väl rustad för framtida tillväxt. Och att bolaget har skapat goda förutsättningar för ”fortsatt expansion”.
Men via officiella kanaler ser det ut som att Medcap tvärtom plågas av stagnerande försäljning och försämrat resultat. Omsättningen inom gruppen ligger på samma nivåer som för fyra år sedan, och även med optimistiska antaganden om framtidsutvecklingen är det tyvärr inte mycket som talar för att en omsvängning ska bli verklighet.
Medcap-aktien var tidigare en Affärsvärlden-favorit, och sedan vår senaste köprekommendation, för drygt två år sedan, har aktien stigit med relativt modesta tal från cirka 25 kronor till cirka 31 kronor nu i veckan. För framtiden tror vi att situationen blir sämre innan den blir bättre. Det kommer bättre köptillfällen längre fram. Köp på rekyler under 24,50 kronor. På de nivåerna var aktien så sent som hösten 2015.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.