Produktionsstörningar sänkte Gränges resultat

Gränges, som tillverkar produkter av valsad aluminium, redovisar en nedgång i försäljningsvolymen med 8,1 procent under det tredje kvartalet, till 85,8 tusen ton.
Produktionsstörningar sänkte Gränges resultat - gränges-700-170317_binary_6833728.jpg

”Temporära produktionsstörningar under juli och augusti i två av anläggningarna i USA resulterade i lägre försäljningsvolym om 6 kton”, skriver Gränges.

Nettoomsättningen minskade till 2.998 miljoner kronor (3.322).

Justerat rörelseresultat var 190 miljoner kronor (230) och justerat rörelseresultat per ton uppgick till 2,2 tusen kronor (2,5). Justerad marginal uppgick till 6,3 procent (6,9).

Den negativa effekten av lägre försäljningsvolym och något högre rörelsekostnader motverkades delvis av högre genomsnittligt fabrikationspris. Kostnader relaterade till expansionsprojekten i USA var 22 miljoner kronor under kvartalet. Valutakursförändringar har haft en positiv påverkan om 24 miljoner kronor under kvartalet.

Periodens resultat ökade till 198 miljoner kronor (158) och inkluderar en positiv skatteeffekt om 77 miljoner kronor (-) hänförlig till en lägre skattesats i Kina1.

Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till 2:62 kronor (2:09).

Kassaflöde före finansieringsverksamheten ökade till 155 miljoner kronor (81) och inkluderar investeringar i anläggningstillgångar om 409 miljoner kronor (236). Av de totala investeringarna avser 287 miljoner kronor investeringar relaterade till expansionen av produktionsanläggningarna i USA och Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets