Professor: Riksbanken måste ta död på inflationen – kan bli två höjningar till

Inflationen faller - men inte lika snabbt som Riksbanken räknat med. Det gör att centralbanken kan börja fundera på ytterligare en höjningen efter november, tror Annika Alexius, professor i nationalekonomi. "Jag tycker de är tvungna att ta död på inflationen", säger hon till Afv.
Professor: Riksbanken måste ta död på inflationen – kan bli två höjningar till - Namnlös design (8)
Annika Alexius, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet. 

Pristrycket är fortsatt högt i landet och under oktober månad uppgick inflationstakten till 4,2%, mätt som KPIF. Väntat var däremot att inflationen skulle stigit mer, till 4,4%. Prisökningarna motverkades av lägre priser på drivmedel. Även priset för hotellbesök sjönk i oktober.

“Inflationsvågen har drivits av utbudsstörningar och de ligger kvar. Oljepriset har inte gått upp så mycket som man hade fruktat givet ett krig i Mellanöstern, men effekterna från två år sedan ligger kvar”, säger Annika Alexius, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet. 

Sverige, % oktober, 2023 Konsensus september, 2023
KPI, YY 6,5 6,6 6,5
KPIF, YY 4,2 4,4 4,0
KPIF exklusive energi, YY 6,1 6,3 6,9

Konsensusdata från Bloomberg

Trots att inflationen var lägre än väntat var den fortfarande högre än Riksbanken hade räknat med. Centralbanken hade förutspått 4,1%, mätt som KPIF. De färska siffrorna kan alltså innebära dåliga nyheter för den som hoppats på att centralbanken skulle lämna styrräntan orörd den 23 november.

“Siffrorna bekräftar att de är tvungna att höja en gång till. De börjar nog även fundera på en höjning till efter det. Men det kommer flera nya siffror innan dess”, säger Alexius. 

Samtidigt har inflationen mätt som KPIF-XE, alltså exklusive energi, kommit ner till 6,1%. Väntat var 6,3%.

Hur tycker du själv att Riksbanken bör agera i det här läget? 

“Jag tycker de är tvungna att ta död på inflationen. Men samtidigt, om USA trycker ner sin inflation ordentligt kommer vår ner. En höjning låter rimligt och sedan vänta och se. Vi har inte sett alla effekter av höjningarna som gjorts.”

Bland storbankerna räknar Handelsbanken, Nordea och Swedbank med 25-punkters höjning i november, medan SEB tror att Riksbanken lämmar styrräntan oförändrad.

Annika Alexius tror att Riksbankens höjningar i stort sett är inprisade på bostadsmarknaden. Nu är frågan snarare hur länge räntan kommer att ligga kvar på dessa nivåer.

“Jag tror inte fallet är riktigt klart. Säljarna väntar och vill inte acceptera att deras pris har fallit. Det som har fallit mest är försäljningen, priserna har inte riktigt kommit ner så mycket som de borde”, säger hon. 

Mysteriet i Sverige

Nu ligger svensk inflation mer i linje med andra länders, efter att den under en tid legat högre. En anledning är den svaga kronan, men samtidigt har Norges inflationstryck inte varit lika stort, trots svag norsk krona.

“Det är lite mystiskt att inflationen varit högre i Sverige. Forskare har olika syn på varför, vi är inte överens.”

Annika Alexius har under den senaste tiden ifrågasatt inflationsmålet.

“Det här är den enda stora negativa utbudsstörningen som vi har upplevt sedan inflationsmålet infördes. Optimalt då är att låta inflationen gå upp lite grann. Vid stora utbudsstörningar får man kompromissa lite. Problemet är att Riksbanken var så sena med att höja räntan.”

Senare under tisdagen publiceras amerikans inflation där den breda inflationen väntas ha sjunkit medan kärninflationen kan ha bitit sig fast hårdare.

LÄS MER: Signalerna som visar att krisen närmar sig

Chefsekonom: Energipriserna lyfter inflationen – Riksbanken höjer igen

Benämning Årsförändring,
procent
Bidrag,
årsförändring
KPI,
procentenheter
Livsmedel (01.1) 6,7 0,7
Kläder (03.1) 7,7 0,3
El (04.5.1) ‑27,7 ‑1,1
Hyres- och bostadsrättslägenhet (04.S) 4,4 0,4
Räntekostnader, egnahem (del av 04.x) 56,0 1,5
Räntekostnader, bostadsrätt (del av 04.y) 63,9 1,1
Drivmedel (07.2.2) ‑7,9 ‑0,4
Rekreation och kultur (09) 9,8 1,3
Paketresor (del av 09) 13,4 0,5
Restauranger och logi (11) 6,7 0,9
Diverse varor och tjänster (12) 5,8 0,4

Källa: SCB 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör