Professor som förutspådde finanskrisen ser risk för global kris

Den amerikanske Harvardprofessorn Kenneth Rogoff menar att en recession hotar i USA inom ett år, att Kinas ekonomi kan vara på väg mot en rejäl inbromsning samt att Europa ligger farligt till på grund av kriget. I en intervju med Dagens industri slår han larm om det rådande ekonomiska klimatet, och ser risk för en global kris.
Professor som förutspådde finanskrisen ser risk för global kris - KENNETH ROGOFF
Kenneth Rogoff, amerikansk nationalekonom och professor vid Harvard. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /
Rogoff är bland annat känd för att ha förutspått finanskrisen 2008. Enligt professorn står USA inför störst rasrisk, där han ger centralbanken Fed som bäst 25% chans att lyckas få grepp om inflationen utan att hårdlanda ekonomin.

Vidare spår han att omvärlden har underskattat konsekvenserna av Kinas hårda nedstängningar till följd av covid-19.

”Kina kan mycket väl redan vara i en kraftig inbromsning. Tiotals miljoner människor är i princip i husarrest, de hör dessutom till Kinas mest produktiva invånare. Det är ett stort haveri”, säger Rogoff.

För Europa ses Ukrainakriget som det största hotet för en tvärt inbromsad tillväxt. Bland annat lyfts riskerna för ett för snabbt stopp av ryska energileveranser, samt en minskad investerings- och konsumtionsvilja i samhället.

Kenneth Rogoff påpekar dock att hoten kan undanröjas, om kriget i Ukraina får ett stopp, inflationen i USA stannar av samt om Kina trots sina komplikationer uppvisar tillväxt i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.