Professorn: Riksbanken måste gasa – svenskarna är skuldsatta upp över öronen

Riksbanken agerar ”direkt destabiliserande” när de väljer att sänka räntan "gradvis", sågar professorn Annika Alexius. Nu vill hon se en trippelsänkning av räntan redan i september. Minst. ”Perioden med höga räntor bet mycket hårdare på svenska hushåll, som är skuldsatta upp över öronen", säger hon till Afv.
Professorn: Riksbanken måste gasa – svenskarna är skuldsatta upp över öronen - Annika

Riksbanken borde agera och det nu. Det säger Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, efter att augustiinflationen kommit in lägre än väntat och långt under Riksbankens tvåprocentmål.

”Man ska inte bromsa i ett sådant här läge”, säger Annika Alexius till Afv. Hon fortsätter:

”Riksbanken borde ha sänkt mer och de behöver sätta fart nu”.

För att få bukt med inflationen har Riksbanken anammat en ”gradvis” strategi. En strategi som inte varit helt utan kritik.

”Gradvis tycks vara det nya mantrat från Riksbanken. På den senaste presskonferensen från det penningpolitiska mötet i augusti användes det så många gånger att jag skojade om att det var som gjort för humorprogram att frossa i”, skriver Afv-krönikören Winsth efter dagens inflationsbesked.

Även Annika Alexius sågar den gradvisa räntestrategin, och menar att den är ”direkt destabiliserande”.

”De borde inte ha foten på bromspedalen alls i det här läget, eftersom vi har låg och fallande inflation och hög och stigande arbetslöshet”, säger Annika Alexius.

Slår hårdare mot Sverige

Under torsdagsmorgonen ramlade även nedslående siffror om arbetslösheten in. Arbetslösheten uppgick i augusti till 6,8%, vilket är den högsta nivån sedan början av 2022.

Arbetsförmedlingens prognos är att arbetsmarknaden fortsätter att försvagas i år för att gradvis återhämta sig under 2025.

Under eftermiddagen stod det också klart att ECB sänker styrräntan som väntat, med 0,25 procentenheter. Annika Alexius pekar på att läget i Sverige är sämre än i EU, med lägre inflation, men högre arbetslöshet och lägre BNP-tillväxt.

”Perioden med höga räntor bet mycket hårdare på svenska hushåll, som är skuldsatta upp över öronen och har rörlig ränta”.

Det finns nu en samstämmighet kring att inflationskriget är bekämpat för den här gången. Men nu utgörs snarare risken av det som medföljer en alltför låg inflation, menar Alexius.

”Låg inflation är i sig inte farligt, det som är farligt är låg efterfrågan, som leder till hög arbetslöshet och låg BNP”.

Är det sannolikt med en dubbelsänkning från Riksbanken?

Jag tror att de dubbelsänker. Men de borde egentligen sänka snabbare”.

Sverige, % augusti, 2024 Konsensus juli, 2024
KPI, YY 1,9 2,1 2,6
KPIF, YY 1,2 1,4 1,7
KPIF exklusive energi, YY 2,2 2,2 2,2
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.