Protean säger nej till budet på Swedish Match

Svenska Protean, som äger 400 000 aktier i Swedish Match, tackar nej till tobaksjätten Philip Morris bud. Fondbolaget anser att budet på 106 kr per aktie är alldeles för lågt. Samtidigt passar man på att hylla en av Swedish Match styrelsemedlemmar som en hjälte.
De lovande tillväxtförutsättningarna i USA innebär att Swedish Match aktie fortsatt är köpvärd, anser Affärsvärlden i en analys.
"Det är beklagligt att Protean Select är den enda svenska fonden oss veterligen som är villig och kapabel att ta denna kamp", skriver bolaget i ett brev till sina partners.

”Vi skulle kunna argumentera tills korna kommer hem om tillväxttakten och vilka marginaler Zyn och andra produkter kommer att leverera kommande år. Vi tror dock att våra gissningsestimat är resonabla, men de kan slå rejält både uppåt och neråt. Poängen är dock att bolagets potential långsiktigt inte reflekteras av detta bud”, skriver fondbolagets VD Pontus Dackmo i ett brev till partners.

”Kortsiktigt så kan priset falla om Philip Morris drar sig ur, men vi ser det i så fall som ett köptillfälle för långsiktiga investerare”.

Protean förbryllas över Swedish Match rekommendation att aktieägarna ska tacka ja till budet. I brevet lyfter man fram styrelsemedlemmen Pär-Ola Olausson som en hjälte, för hans integritet och mod att säga nej till budet; ”All hail Pär-Ola”.

Fonden är dock beredda att sälja sina aktier om priset är rätt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.