Whiskyn, klockorna och handväskorna att köpa och sälja nu

Affärsvärlden vänder sig till experterna och presenterar: Samlarens guide till avkastning. Modespecialisten, klockkonnässören och whiskyfondförvaltaren listar fynden – och prylarna du borde sälja av.
Whiskyn, klockorna och handväskorna att köpa och sälja nu - JPG afv-prylguidenv3-1-ny

Handväskor

Johanna Fock
Modespecialist på Bukowskis

BUY HOLD SELL

HERMÈS, BIRKIN

Klassikern har hög prislapp och kötiden kan uppgå till 8 år. Livslängden är dock lång och du kan alltid skicka tillbaka väskan till Frankrike för SPA-behandling. Den otålige kan spana in auktionshusen. Denna klubbades för 88 250 kr på Bukowskis.

CHANEL, DOUBLE FLAP BAG

För 15 år sedan kunde man hitta en klassisk flap bag för under 10 000 kr. Den här klubbades nyligen för 61 545 kr. Nypriset ligger dock på närmare 90 000. Investeraren har is i magen och hoppas kurvan fortsätter i samma riktning.

DIOR, SADDLE BAG

Tillfällig hajp kan snabbt vända upp-och-ned på marknaden. Fram till nyligen kunde Diorväskan fyndas för ett par tusenlappar. Det var innan modellen dök upp på röda mattan. Sälj för tio gånger mer innan trenden blåser över.

Whisky

Christian Svantesson
VD och grundare till whiskyfonden The Single Malt Fund

BUY HOLD SELL

MIDLETON VERY RARE

Den irländska whiskeyn är den stigande stjärnan på whiskyhimlen. Tillväxten är stark, men priserna är inte på skotska nivåer. En av de finare irländarna du kan hitta är Midleton Very Rare. Tidigare årgångar har dubblats både en och två gånger i värde.

BRORA FRÅN 1972

Skotska Port Ellen och Brora är två ikoniska destillerier som nu ska återupplivas. Om du har en flaska på lager är det inte läge att stilla törsten. Det är som om Rolls-Royce hade lagt ner, men nu ska börja tillverka bilar igen.

Glenfiddich

Om du har en flaska i barskåpet av skotska Glenfiddich, Glenmorangie eller Bruichladdich kanske du inte ska sälja, utan korka upp. Det är fantastisk whisky som ska njutas av och inte behållas som investering i första hand.

Klockor

Thomas Denke
Medgrundare till forumet Klocksnack.se, klockpoddare och författare till flera böcker om klockor

BUY HOLD SELL

SEIKO 62MAS

Äldre Seiko och Grand Seiko är billiga sett till kvaliteten. De blir dessutom alltmer populära och pristrenden är tydligt uppåtgående. I synnerhet äldre dykarmodeller från Seiko börjar bli heta. Dit hör Seiko 62MAS som lanserades 1965.

GLYCINE AIRMAN

Välbehållen vintage som inte längre produceras. Särskilt om klockorna är kompletta och hyfsat orörda. Givet att klockhajpen håller i sig lär prisvärda schweiziska ur som Enicar och Glycine bara bli mer åtråvärda när guldkornen blir allt färre.

ROLEX submariner ”HULK”

Hajpade Rolexmodeller som fortfarande är i produktion. Många har köpts som ren investering men ingen hajp varar för evigt. Om klockan införskaffats som kapitalplacering: sälj innan det blir trångt i dörren till auktionshusen.

Ta det här för vad det är. Samlarobjekt är inte Affärsvärldens hemmaplan. Därför känner vi oss nödgade att bifoga den här disclaimern: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Värdet kan variera kraftigt på grund av tycke, smak och trender.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets