Vinerna, leksakerna och Lisa Larson-figurerna att fynda och sälja just nu

Affärsvärlden vänder sig till experterna och presenterar: Samlarens guide till avkastning. Sommeliern och antikkännarna tipsar om fynden – och prylarna du borde sälja av.
Vinerna, leksakerna och Lisa Larson-figurerna att fynda och sälja just nu - Prylguide dec 2022

Charlotte Meynert

Londonbaserad sommelier och vinskribent

BUY

Vinets blingpryl

Champagne har samma märkeskultur som klockor och handväskor. Köp årgångschampagne från de mest exklusiva husen så tidigt som möjligt och du slår börsen med råge på sikt. Värdestegringen har varit speciellt brant för Krug, Cristal, Dom Pérignon och Salon.

Pris: Senast släppta årgången från Dom Pérignon (2012): 2 139 kr på Systembolaget.

Hold

O’Boy för vuxna

Bordeauxviner är som O’boy  – alla gillar det! Behåll fina Bordeauxer eller de italienska kusinerna Super Tuscans (t ex Sassicaia och Ornellaia). Globalt intresse och vinets långlivade kvalitet gör att du vinner på sikt. Behåll årgångarna 2005, 2009, 2010, 2015, 2018.

Pris: Sassicaia 2005, ca 4 000 kronor. 2018 ca 3 000 kronor

Sell

80-talets revansch

Bordeauxvinsmarkanden är mest likvid, med många köpare för klassade viner. Nu är det läge för 80-talets årgångar, som ligger på sin topp i dryckesupplevelse och pris. Proveniens är viktigt, så dokumentera och lagra väl. Sälj snabbt det du inte kan lagra på ett bra sätt.

Pris: Château Montrose 1989 ca 7 000 kr

Per Björklund

Värderingsman på Stockholms Auktionsverk

Buy

Öppna inte LEGO-lådan

LEGO i originalförpackning säljer för stora pengar idag. En låda från tidigt 50-tal såldes nyligen för 24 000 kr på Auctionet och enkla kartonger med 20–30 bitar kan ge över 1 500 kr. Även 10 år gamla obrutna förpackningar har ett värde, men kan luta mer åt behåll.

Hold

Håll på Big Jim

Generationsväxlingar avgör leksakers värde och efter 70-talsbarnens vurm för Star Wars kommer snart 80-talsleksaker i originalförpackning att stiga i pris. Big Jim- och actionfigurer är ett hett tips. Liksom porslinsdockor från 30-talet eller tidigare.

Pris: 400 – 2000 kr

Sell

Små möbler snart till små priser

Det har rått hausse på dockskåpsmöbler den senaste tiden och där är sannolikt toppen nådd. Enstaka möbler från hantverksskickliga Nolbyn och Carin Backlund har sålts för 500 – 2 000 kr styck, men nu är de dags att sälja innan priserna dalar för mycket.

Camilla Behrer

Chef Design på Bukowskis

Buy

Gustavsbergsdamer för samlare

Lisa Larsons unika skulpturer från sina första år på 1950-60-talet i Gustavsberg skattas högst idag. Liknande figurer ställdes ut på ”Formes Scandinaves” i Paris 1958–59. De kostar en rejäl slant, men har störst chans att stiga ännu mer då de är eftertraktade samlarobjekt.

Klubbat pris på Unik ovan: 30 000 kr

Hold

Behåll yppiga flickor

ABC-flickorna Amalia, Beata, Charlotta, Dora och Emma av stengods med målade dekorer från 1958 har varit väldigt populära och finns i många hem. De charmiga figurerna kan ofta fyndas för en eller ett par-tre tusenlappar men med tiden kan de komma att kosta mer.

Klubbat pris för Emma ovan: 2 600 kr

Sell

Brons toppen

De senaste par åren har intresset för skulpturer i brons som Larson lät gjuta i begränsad upplaga i 1970-talet ökat lavinartat och priserna är just nu högre än någonsin. Även ABC-flickor med litografiska tryck (cromotryckt dekor) ligger på topp.

Klubbat pris på Myran ovan: 42 000 kr

Läs även prylguidens tidigare tips om whiskey, klockor och handväskor samt sneakers, båtar och konst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.