Prylguide om Svenskt Tenn: Antikexperten om vad du ska köpa

Affärsvärlden vänder sig till experterna och presenterar: Samlarens guide till avkastning. Stockholms Auktionsverks specialist Ulrika Ruding listar fynden – och prylarna du borde sälja av.
Prylguide om Svenskt Tenn: Antikexperten om vad du ska köpa - Prylguide Svenkt Tenn
Ulrika Rudling

Ulrika Ruding har arbetat på Stockholms Auktionsverk i 38, snart 39 år, och hållit på med firman Svenskt Tenn sedan hennes start på auktionsverket.

”Jag har ett ganska långt perspektiv när det gäller Svenskt Tenn och firman har alltid haft en hög andrahandsmarknad. Jag började på kvalitetsavdelningen på 80-talet och redan då var det dyrt att köpa på auktion, men inte som idag egentligen”, säger Ruding till Affärsvärlden.

Ulrika Ruding

Ulrika Ruding, antikexpert Stockholms Auktionsverk

 

Specialist på moderna möbler vid Stockholms Auktionsverk

Vad är det mest förvånande som du har sett från Svenskt Tenn på auktion? 

”Det är nog svårt att säga. Vi har ju sålt fantastiska möbler och även andra konsthus har sålt fantastiska möbler. Men vad som egentligen är otroligt är variationen. Firman Svenskt Tenn har ju ändå sålt allt. Det är allt som finns i hemmet. De har tillgodosett kunderna både med möbler, belysning, glas och till och med lite porslin, mattor och textilier.”

Om du fick välja helt fritt från Svenskt Tenns sortiment, vad är ditt favoritföremål?

”Förr i tiden kanske jag skulle ha valt en Liljevalchssoffa. Där skulle hela familjen kunna ligga, sova och ha det jättemysigt i. Men idag så skulle jag nog hellre ha valt ett tennföremål. Jag tycker att det är väldigt roligt att tennföremålen har kommit upp i fokus nu. Tennföremålen har alltid funnits där men de har inte haft samma status som de har idag. Det finns ju fina vaser som formgivits av bland annat Estrid Ericson och Björn Trägårdh och sen får man inte glömma de jättefina speglarna i tenn.”

Hur ser trenden ut på auktionsmarknaden nuHar trenden förändrats?

”Ja men trenden har absolut förändrats, det har den. Det har gått från möbler som alltid har funnits till att folk tittar på tennföremålen. De är jätteheta nu. Och folk söker dem.”

Ruding berättar även att det står ”svenskt tenn” under många tennföremål, men det betyder inte att föremålet är från själva firman Svenskt Tenn. Det är helt andra firmer som gjort de förmålen. Det som kännetecknar Svenskt Tenn är en rund stämpling i form av två parställda änglar ritad av konstnären Akke Kumlien och illustratören Bertil Lybeck. Det betyder att en vas som har stämpeln från firman Svenskt Tenn är mycket dyrare än en vas där det bara står ”svenskt tenn” på. Därför är det jätteviktigt att skilja på det här och folk vet oftast inte om detta. Konnässörer som Ruding vet ju självklart vilka stämplar man ska leta efter. 

BUY

”Sjöormen” av Björn Trägårdh

Bordsdekorationen ”Sjöormen” formgavs 1929 av Björn Trägårdh och blev utställd på Nationalmuseum samma år från mars till april. Det finns många saker från Svenskt Tenn som är udda och då springer oftast prislappen iväg.

Värdering: 10 000-12 000 kr

Såld på auktion: 75 000 kr

 

HOLD

Svartlackerad byrå av Uno Åhrén

”Det finns nästan ingenting från Svenskt Tenn som inte går att sälja”, säger Ruding till Affärsvärlden. Men efter en stunds tänkande berättar hon att det finns vissa standardaktiga saker som inte har den här ”wow-känslan” över sig. Däribland återfinns Uno Åhréns svartlackerade byrå från omkring 1930 med draghandtag i tenn och mässing. 

Värdering: 30 000-40 000 kr

Såld på auktion: 115 000 kr

 

SELL

Skåp ”Flora” av Josef Frank

Det man absolut ska sälja just nu är skåp från Josef Frank med motivet ”Flora”. Det går fruktansvärt dyrt och marknaden är glödhet. De har gått från att kosta runt 100 000 kr till 800 000-1 000 000 kr på väldigt få år. 

Tipsen för bäst avkastning

Enligt Ruding finns det en del tips man kan tänka på när man köper en vara från Svenskt Tenn. Självklart beror det på om man köper en vara i butiken eller på auktion, men viktigt att tänka på är när föremålet är tillverkat. Firman är ju snart 100 år och ett tennföremål eller annat föremål kan vara tillverkat 1924 eller 1984. Det föremålet som tillverkats 1924 får du faktiskt mer pengar för vid försäljning i jämförelse med om om du säljer ett annat föremål som är tillverkat 1984. 

”Jag tycker att det är viktigt, och de gäller alla föremål från Svenskt Tenn och från svensk formgivning. Ju äldre de är desto högre är värdet på föremålet än de som är senare producerade”, säger Ruding. 

Ruding menar även att köpa möbler med textilier från Josef Frank är ”the way to go” för ett högt andrahandsvärde. 

”Tänk dig att du och din kusin köper varsin soffa i samma modell från firman Svenskt Tenn och sedan ska välja tyg. Om du väljer ett så kallat Josef Frank-tyg och din kusin väljer ett enfärgat tyg som inte är från Josef Frank kommer du får mer betalt för soffan jämfört med din kusin om ni bestämmer er för att sälja båda sofforna tio år senare”, berättar specialisten Ruding. 

Det är alltså en mycket smart investering att att välja Josef Frank-tyger på möbler då det ger en bättre avkastning vid en framtida försäljning. 

Läs även prylguidens tidigare tips om viner, leksaker och Lisa Larson-figurer samt porslin, LP-skivor och IKEA-möbler.

Ta det här för vad det är. Samlarobjekt är inte Affärsvärldens hemmaplan. Därför känner vi oss nödgade att bifoga den här disclaimern: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Värdet kan variera kraftigt på grund av tycke, smak och trender.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets