Pundet fortsätter stärkas
På valutamarknaden var rörelserna begränsade, där den initiala dollarsvagheten som följde sysselsättningsstatistiken från USA återtogs senare under eftermiddagen. Det brittiska pundet fortsatte samtidigt att förstärkas, i kölvattnet av starkare inköpschefsindex än väntat.
Sysselsättningen i USA ökade med 151.000 personer i augusti, jämfört med marknadens prognos om en ökning i sysselsättningen med 180.000. Arbetslösheten uppgick till oförändrade 4,9 procent i augusti, något högre än väntade 4,8 procent. Den genomsnittliga timlönen steg med 0,1 procent. Väntat var en ökning på 0,2 procent. Under närmast föregående månad var timlöneutvecklingen +0,3 procent.
Marknadens tolkning är att det nu är något lägre sannolikhet för att Federal Reserve kommer att höja styrräntan i september. Enligt CME Group är marknadens inprisade sannolikhet för en höjning 21 procent, vilket kan jämföras med 24 procent före statistiken.
“Vi är inte alltför överraskade av den mjuka sysselsättningsstatistiken för augusti. Om mönstret vi sett under de senaste åren fortsätter, är det sannolikt att dagens siffror kommer att revideras upp. Den mjuka sysselsättningstillväxten och tama löneökningstillväxten i augusti plus gårdagens överraskande nyheter att USA:s tillverkningssektor krymper igen förstärker vår syn att Fed kommer vänta till december innan man höjer räntorna igen.” Det kommenterade Johnny Bo Jakobsen, Nordeas chefsekonom för USA, på fredagen.
SEB är inne på samma linje efter den svaga statistiken på senare tid.
“I kombination med svag inhemsk statistik och fallet i inköpschefsindex från ISM kan vi sannolikt säga adjö till höjningen i september och vår prognos är fortsatt att Fed kommer att höja i december.” Det skrev SEB-ekonomen Mattias Bruér i en analys.
Swedbank kommenterade att “svagare sysselsättning från USA dämpar möjligheterna för den amerikanska centralbanken att höja räntan i september”. Swedbanks chefsekonom Anna Breman tillade att det ändå fortfarande handlar om en bra sysselsättningsökning.
Även DNB Bank räknar med en räntehöjning i december, då Federal Reserve antytt att räntehöjningen beror på den inkommande statistiken och att såväl ISM-index som dagens arbetsmarknadsstatistik talar för att centralbanken avvaktar ytterligare.
Barclays Capital står dock fast vid synen att man räknar med en styrräntehöjning i september. Sysselsättningen anses indikera att hälsan på arbetsmarknaden kvarstår och därmed är den ekonomiska aktiviteten fortsatt solid.
“Dessutom bör detta utfall upprätthålla förtroendet hos de flesta FOMC-medlemmar kring utsikterna. De flesta medlemmarna kommer att se denna rapport som i linje med solid ekonomisk aktivitet och kommer att tro att aktiviteten kommer fortsätta att dra upp inflationen mot dess mål”, skrev Barclays analytiker.
USA-statistiken över industriorder kom in ungefär som väntat vid +1,9 procent i juli, jämfört med juni. Handelsbalansunderskottet blev samtidigt något mindre än väntat.
Det svenska tjänsteprisindexet fortsätter att visa uppgångar som är lägre än Riksbankens inflationsmål. Indexet steg med 0,4 procent under det andra kvartalet jämfört samma kvartal i fjol. Jämfört med årets första kvartal steg indexet med endast 0,1 procent.
Från Storbritannien meddelades att byggsektorns inköpschefsindex förbättrades rejält i augusti, vilket var i linje med gårdagens motsvarande besked avseende den brittiska tillverkningssektorn.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.