Putin uppges inte vilja förhandla mer

Rysslands president Vladimir Putin övervägde för en månad sedan att nå en överenskommelse med Ukraina och på så vis få ett slut på kriget. Den diplomatiska vägen har han nu övergivit och siktar istället på att ta över så mycket ukrainsk mark som möjligt. Det rapporterar Financial Times och hänvisar till tre källor som har haft konversationer med den ryska presidenten.
Putin uppges inte vilja förhandla mer - Analysis Ukraine Tensions Putin Speech
Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP/TT
“Putin tror uppriktigt på det nonsens han hör på [rysk] tv och han vill vinna stort”, säger en person med insyn i samtalen skriver affärstidningen.

Ukraina och Ryssland fick fram ett utkast till överenskommelse i slutet av mars efter ett möte mellan länderna i Istanbul. Därefter har den ukrainska presidenten anklagat Ryssland för att begå krigsbrott vilket fick samtalen att stanna av.

Putin uppgav att fredsansträngningarna hade hamnat i en “återvändsgränd”, och han blev rasande efter att Ukraina sänkte flaggskeppet Moskva i Svarta havet, enligt två av källorna.

“Det fanns hopp om en uppgörelse. Putin gick fram och tillbaka. Han måste hitta ett sätt att komma ut ur detta som vinnare”, uppger en av personerna till Financial Times.

Olika parter har pressat på för ett möte mellan den ryska och ukrainska presidenten. Detta undviker Putin enligt en källa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.