Räntan på bostadslån fortsätter stiga i USA

Den 30-åriga bolåneräntan i USA har stigit till 3,22 procent, den högsta nivån sedan våren 2020. Samtidigt fortsätter huspriserna att stiga, skriver Wall Street Journal. Även i Storbritannien stiger bostadspriserna, visar ny statistik.

Det är Wall Street Journal som rapporterar att den genomsnittliga bostadslånet på 30 år till fast ränta nu har stigit till 3,22 procent från 3,11 procent på en vecka. Detta enligt hypoteksfinansieringsföretaget Freddie Mac. För ett år sedan låg bolåneräntorna på 2,65 procent.

Detta driver alltså upp kostnaderna för att äga sin bostad, samtidigt som bostadspriserna redan är nära rekordnivåer.

Ultralåga räntor har varit en stor pådrivare av den amerikansk bostadsboomen under de senaste två åren. De som lyckats behålla sina jobb under pandemin och samtidigt sparat pengar har kunnat använda de låga lånekostnader för att köpa större bostäder som efterfrågats på grund av hemarbete och/eller skolgång hemifrån, skriver affärstidningen. 

Antalet bostäder som har varit till salu har legat långt under normala nivåer, vilket lett till budkrig och fått priserna till nya höjder. Medianpriset för befintliga bostäder steg 13,9 procent i november från ett år tidigare till $353 900. Detta enligt statistik från National Association of Realtors. Den månaden nådde medianförsäljningspriset för nybyggda bostäder den högsta någonsin, rapporterar Wall Street Journal.

Då Federal Reserve väntas höja de korta räntorna i år, kommer bolåneräntorna sannolikt att följa med dem upp, vilket gör det ännu svårare att komma in på den amerikanska bostadsmarknaden.

Det är inte lika vanligt med så långa löptider på bostadslån i Sverige. Enligt Finansportalen ligger en fast 10-årsränta på mellan 1,71-2,15 procent just nu.