Räntebesked tyngde Tokyobörsen

Asienbörserna föll tillbaka på tisdagen då Hongkong-börsen gick i täten för nedgången. Ett dödligt virus i Kina, ett nedgraderat kreditbetyg för Hongkong och räntebeskedet i Japan satte press på sentimentet.
Räntebesked tyngde Tokyobörsen - asien-pil-tokyo-ned-700_binary_6969129.jpg

På Tokyobörsen, där nedgången inte var riktigt lika skarp som i Hongkong, präglades utvecklingen av räntebeskedet från Bank of Japan. Den japanska centralbanken beslutade, vid sitt senaste möte, att hålla räntan oförändrad i ett negativt territorium.

I Tokyo sjönk Nikkei 225-index med 0,9 procent och det bredare Topix-index var ned 0,5 procent.

Moody’s Investor Service sänkte på måndagen sitt kreditbetyg för regeringen i Hongkong till Aa3 från Aa2, och justerade samtidigt upp utsikterna till stabila från tidigare negativa.

Betygssänkningen speglar institutets bedömning om att Hongkongs institutioner och styrning är svagare än vad de bedömts tidigare.

Den kinesiska yuanen försvagades med upp till 0,5 procent mot dollarn, vilket är den största nedgången sedan september. Den tioåriga statsobligationen i Kina backade och noterade en ny fyramånaders lägstanivå vid 3,045 procent.

Fastighetsbolag och kasinooperatörer tillhörde förlorarna i Hongkong.

Investerarna i Kina har börjat minska ned sin risk inför det kinesiska nyåret.

“Investerarna kommer att vilja realisera sina innehav innan helgen eftersom det finns så mycket dåliga nyheter”, sade Jackson Wong, chef för tillgångsförvaltning vid Amber Hill Capital till Bloomberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.