Räntelyft förbytt till fall

Den rejäla globala ränteuppgång som skedde tidigare under torsdagen, som var en fullföljning av gårdagens rörelse, förbyttes på eftermiddagen till en kraftig räntenedgång, vilket fick räntorna att sluta dagen några punkter lägre än i går.

Den tidigare eurostyrkan klingade samtidigt av. Euron gynnades i går av ECB:s höjda inflationsprognos och minskade förväntningar om ECB-obligationsköp som svar på den senaste tidens marknadsränteuppgång.

Tidigare under torsdagen var den tyska tioårsräntan uppe och nosade vid årshögstanoteringar runt 1 procent, en nivå som den svenska tioåringen tillfälligt tog sig över. Kronan stärktes samtidigt brett.

Förhandlingarna mellan Grekland och långivarna var i fortsatt fokus. Greklands premiärminister Alexis Tsipras och EU-ledare kommer att återuppta samtalen på fredagen, i ett nytt försök att få till ett finansieringsavtal. Det följer efter att mötet på onsdagskvällen inte lett till något genombrott. Efter onsdagens möte sade Tsipras att han var nöjd med de nya lättare primära budgetöverskottsmålen som presenterats av långivarna, men förkastade förslag om nedskärningar i pensionssystemet och höjningar av momsskatten.

EU-kommissionen uppgav i ett uttalande att “intensivt arbete” kommer fortsätta och att “framsteg gjordes gällande en förståelse av varandras positioner baserat på olika förslag”.

“Även om framsteg har nåtts under de senaste dagarna, så ökar riskerna desto längre förhandlingarna pågår. Grekiska banker fortsätter att förlora insättningar och ersätter dem med nödlånefaciliteten ELA”, kommenterade Barclays som tror på att en överenskommelse kommer att nås, även om det inte utesluter kapitalkontroller.

På fredag ska Grekland betala 300 miljoner euro till IMF, vilket är den första av de totala planerade IMF-betalningarna på 1,6 miljarder euro denna månad. Tsipras har uppgett att det inte finns någon anledning till att oroa sig för betalningen.

Från USA meddelades att antalet nya arbetssökande sjönk till 276.000 under förra veckan, vilket var något ljusare än väntat.

Arbetarnas produktivitet i de amerikanska företagen sjönk med nedreviderade 3,1 procent i årstakt under årets första kvartal, vilket var något dystrare än väntat. Produktivitetstillväxten har varit särskilt dämpad på senare år, och det syns inga tecken på att den trenden kommer att brytas i närtid, bedömer Barclays Capital.

Enhetsarbetskostnaden steg med uppreviderade 6,7 procent i årstakt under kvartalet, vilket var mer än väntat.

Internationella valutafonden har sänkt sin BNP-tillväxtprognos för USA avseende år 2015 från 3,1 till 2,5 procent. Valutafonden förespråkar samtidigt att centralbanken Federal Reserve inte höjer styrräntan förrän det första halvåret 2016.

Den brittiska centralbanken lämnade som väntat penningpolitiken oförändrad vid dagens besked. Marknaden får invänta protokollet för mer detaljer kring hur direktionen resonerade.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.