Räntorna faller på USA-statistik

Obligationsräntorna sjönk på onsdagen med press från oväntat svag USA-statistik och nya signaler från Europeiska centralbanken om möjliga köp av statspapper framöver. Tidigare under dagen noterade den spanska tioåriga obligationsräntan en rekordlåg notering.

Bland valutorna backade dollarn under eftermiddagen, medan kronan under dagen tog ett kliv framåt sedan Konjunkturinstitutets barometerindikator överträffat marknadens förväntan. Index för tillverkningsindustrin inkom starkt, medan hushållens förtroende var lägre än väntat. Svensk handelsdata var samtidigt svagare än vad marknaden hade räknat med enligt SIX News enkät.

”Importen fortsätter att växa snabbare än exporten”, noterar Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea Markets.

Euron tyngdes tidigare under dagen av att Vítor Constâncio, den europeiska centralbankens vice ordförande, sagt att ECB under det första kvartalet 2015 kan komma att kunna utvärdera om man skall inleda köp av statspapper, om inte tidigare åtgärder har medfört att balansräkningen växt som förväntat.

”Det är nu mer än fråga om när, inte om, ECB kommer att köpa statsobligationer”, kommenterade investmentbanken Nomura.

Under dagen presenterade EU-kommissionen sin plan för ökade investeringar som det har skrivits en del om på sistone.

”Som förväntat – och befarat – förlitar sig planen i hög grad på att existerande medel skyfflas om från Europeiska investeringsbanken och EU-fonder”, skriver Société Générale som anser att den avgörande frågan blir om ytterligare investeringar från både offentlig och privat sektor kommer att fylla gapet mellan EU-medlen och den totala förväntade storleken.

Eftermiddagens amerikanska statistikflöde var omfattande och utföll överlag sämre än vad marknaden hade räknat med. Privatkonsumtionen och de privata inkomsterna ökade mindre än förväntat. Orderingången över varaktiga varor var dock en ljusglimt i mörkret.

Rörande den amerikanska bostadsmarknaden meddelades att avtalade köp av befintliga hus sjönk med 1,1 procent i oktober jämfört med september. Analytiker hade räknat med en uppgång om 0,5 procent. Försäljningen av nya hus överraskade också negativt.

Det gjorde även inköpschefsindex i Chicago som sjönk till 60,8 i november från 66,2 månaden innan. Analytiker och ekonomer hade räknat med 63,0. Antalet nya arbetssökande steg samtidigt till 313.000 under förra veckan. Marknaden hade bara räknat med 288.000.

Konsumenternas förtroende i USA, enligt University of Michigan Consumer Sentiment Index, uppgick till nedreviderade 88,8 i november, vilket var svagare än väntade 90,0. Jämfört med månaden före innebar det dock en förbättring.

Grekland och den internationella lånetrojkan nådde inte någon uppgörelse under de två dagar långa förhandlingarna i Paris. Samtalen ska dock fortsätta, heter det. Oenighet kring landets budgetmål för nästa år råder.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.