Valutor
Räntorna fortsätter falla
Räntenedgångarna fick bränsle av ytterligare kommentarer från ECB som antyder att centralbanken förbereder ett paket av åtgärder som ska meddelas vid mötet i juni. Vidare var EMU:s industriproduktion under mars svagare än väntat.
På valutamarknaden försvagades kronan något mot såväl euron som dollarn, i en rekyl från gårdagens kronförstärkning. Kronan stärktes i går av att konsumentprisutvecklingen var mindre svag än befarat i april.
Onsdagen bjöd på en hel del inflationsrelaterade nyheter.
På hemmaplan kom undersökningsföretaget Prospera med inflationsrapport som indikerade att penningmarknadens inflationsförväntningar har sjunkit något för de närmaste åren, men på fem års sikt ligger de kvar vid 1,8 procent, strax under Riksbankens inflationsmål. Förväntningarna om BNP-tillväxten är oförändrade medan reporänteförväntningarna har sjunkit för de närmaste åren.
Riksbanksledamoten Martin Flodén, som tillhör den falang som tidigare velat sänka styrräntan, höll ett tal på ämnet inflation. I talet pekade Flodén på att en alltför låg inflation under lång tid är oroande eftersom det skapar problem för såväl för penningpolitisk effektivitet som lönebildning och arbetsmarknadens funktionssätt. Men samtidigt har penningpolitiken alla möjligheter att uppnå inflationsmålet på 2 procent.
Han berörde också deflationsdebatten som pågår och tyckte att den ibland är väl alarmistisk.
“Jag ser inte en utdragen period med fallande priser som ett sannolikt scenario för Sverige”, sade Flodén och tillade att Riksbanken har utrymme att föra en mer expansiv penningpolitik.
Bank of Englands inflationsrapport i dag signalerade för en möjlig första höjning av styrräntan i slutet av första kvartalet 2015, eller i början av andra kvartalet 2015.
Från ECB kom nya signaler att lättnader är på gång. ECB-ledamoten Peter Praet uppgav i ett tal att centralbanken förbereder flera olika penningpolitiska åtgärder och man kan komma att kombinera flera olika penningpolitiska instrument. Även ECB-ledamoten Yves Mersch flaggade för kommande lättnader vid nästa möte i juni.
Bland dagens inflationssiffror stack den amerikanska producentprisinflationen ut med en klart större ökning än väntat i april. PPI, rensat för energi och livsmedel, steg med 0,5 procent i april jämfört med mars. Här låg förväntningarna på en ökning med 0,2 procent.
Definitiva siffror visade att KPI i Tyskland var 1,3 procent i april. I Frankrike var inflationen 0,7 procent, vilket var snäppet under marknadens förväntan om 0,8 procent. Det råder risk för en ännu svagare konsumentprisutveckling inom eurozonen, bedömde Commerzbank i en analys tidigare på morgonen.
“Våra inflationsindikatorer för eurozonen har sjunkit igen under de senaste månaderna, huvudsakligen på grund av att den nuvarande låga inflationstakten i ökande grad påverkar inflationsförväntningarna”, skrev Commerzbank.
Industriproduktionen i EMU sjönk med 0,1 procent i årstakt under mars och i månadstakt var produktionen ned med 0,3 procent. Analytiker hade räknat med en uppgång på 0,9 procent i årstakt och en månadstakt om -0,3 procent.
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade i går att centralbankernas penningpolitik måste skala ned sin dominanta roll och att marknadslikviditeten pekar på nya bubblor.
Skuldsättningsnivåerna antyder att nya kriser inte kan uteslutas och finansmarknaderna har nästan ett “överdrivet förtroende”, sade han.
På den geopolitiska arenan och Ukraina-konflikten sade Rysslands utrikesminister att Ukraina befinner sig så nära ett inbördeskrig som man kan komma.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.