Råoljan nära 37 dollar
På råvarumarknaden har oljan visat begränsade nettorörelser på måndagen, efter att WTI-oljan återhämtat sig rejält på fredag eftermiddag.
På basmetallmarknaden är det återigen nedgång över hela linjen, med som mest 2,2 procent för koppar.
Klockan 8.18 var råolja med leverans i mars 5 cent ner till 37:46 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex. Brentoljan noterades samtidigt till 44:75 dollar per fat i London, motsvarande en nedgång på 6 cent. Brentkontraktet gäller leverans i april. Många bedömare anser att det ger den bästa bilden av marknaden.
På fredagen krympte gapet mellan nordsjöoljan och WTI- oljan, sedan Brentoljan fallit tillbaka samtidigt som WTI-oljan återhämtade sig rejält efter de föregående handelsdagarnas nedgångar.
Vid golvhandelns stängning på New York Merchantile Exchange på fredagen var WTI-oljan med leverans i mars upp 10 procent till 37:51 dollar per fat, efter att de fem senaste handelsdagarna ha fallit 17,5 procent och handlats nära femårslägsta. I London handlades samtidigt, på fredagen, aprilkontraktet för Brentoljan till 45:02 dollar per fat, en nedgång med 1:01 dollar.
Golvhandeln på Nymex kommer att vara stängd på måndagen i samband med presidentdagen.
Fredagens uppgång för WTI-kontraktet förklaras med hänvisning till heldagen, och att marskontraktet snart, på fredag 20 februari, löper ut.
Positionering inför kontraktbytet, och månadsbyte för indexfonder, uppges tidigare under förra veckan ha tyngt WTI-kontraktet.
“Allt har handlat om marsoljan”, sammanfattar Tony Rosado, handlare på GA Global Markets, för Wall Stret Journal.
Marknaden väntar sig fortsatt volatilitet för marskontraktet.
På måndagen har det kommit makrostatistik som förstärker de dystra prognoserna för den framtida utvecklingen för efterfrågan på drivmedel och energi. Japan är världens tredje största oljekonsument, efter USA och Kina. Enligt besked på måndagen sjönk Japans bruttonationalprodukt mer än väntat under fjärde kvartalet, med 3,3 procent jämfört med föregående kvartal och med 12,7 procent i beräknad årstakt, enligt preliminär statistik. Nedgången under fjärde kvartalet är den största sedan 1974.
Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en minskning med 3,1 respektive 11,6 procent under det fjärde kvartalet.
Samtidigt meddelades att Japans industriproduktion minskade med 9,8 procent i december jämfört med månaden före och minskade med 20,8 procent jämfört med samma månad året före, enligt definitiv statistik som var något sämre än den preliminära.
I november sjönk produktionen med 8,5 procent, jämfört med månaden före, och sjönk med 16,6 procent jämfört med samma månad 2007.
Irans oljeminister, Mohammad Ali Khatibi, sade på söndagen att Opec sannolikt kommer att besluta om en produktionsminskning vid sitt nästa möte, i Wien 15 mars, om oljepriserna då ligger kvar under 40 dollar per fat.
På basmetallmarknaden har koppar lett nedgången i den asiatiska handeln, på konjunkturoro i spåren av den japanska statistiken och fortsatta svaga signaler från tillverkningsindustrin i USA.
Koppar med leverans om tre månader visar på morgonen en nedgång med 2,2 procent till 3.354 dollar per ton. Zink med samma leveranstid visar en mindre rörelse ner med 0,9 procent till 1.143 dollar per ton.
“Optimismen vi såg förra veckan ebbar ut då nya flöden visar sig vara illavarslande. Den stora lageruppbyggnaden hänger också över investerarnas huvuden”, sade Zeng Chao, analytiker på Everbright Futures, till Bloomberg tidigare på måndagen.
Nickel med leverans om tre månader noterades på morgonen ned med 0,7 procent till 10.250 dollar per ton.
Bly, med samma leveranstid, noterades ned med 1,7 procent till 1.150 dollar per ton.
Aluminium, också med leverans om tre månader noterades ned med 0,4 procent till 1.372 dollar per ton, vilket är den minsta nedgången bland industrimetallerna.
Aluminiumlagren i Japan, Asiens största importör, nådde i januari den högsta nivån på minst ett årtionde, enligt rapporter på måndagen.
Även på ädelmetallmarknaden är det nedgång över hela linjen. Det har varit andra dagen på raken med en nedgång för guldet i Asien, efter förra veckan rally till sexmånadershögsta, över 950 dollar per uns.
Guld med omedelbar leverans visar på måndagens morgon en nedgång med 0,3 procent till 939:13 dollar per uns.
Marknadstemperaturen ca klockan 8.18
Olja, Nymex 1st Month Future -0:05 USD 37:46 USD
Olja, ICE Brent 1st Month Future -0:06 USD 44:75 USD
Aluminiumtermin, LME 3 mån -5 USD 1.372 USD
Koppartermin, LME 3 mån -76 USD 3.354 USD
Blytermin LME 3 mån -20 USD 1.150 USD
Zinktermin, LME 3 mån -10 USD 1.143 USD
Nickeltermin, LME 3 mån -75 USD 10.250 USD
Guld, spot -2:58 USD 939:13 USD
(Förändring Nymex 1st Month Future avser jämförelse mot set-pris klockan 17.15 New York-tid föregående handelsdag. Förändring ICE Brent 1st Month Future avser jämförelse mot set-pris klockan 20.00 London-tid föregående handelsdag.)
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.