Rapporter gav splittrad handel

Stockholmsbörsen hade en mellandag och SAX-index var i stort sett oförändrad. Däremot bjöd den rapporttäta onsdagen på många överraskningar i de mindre bolagen med kraftiga kursrörelser som följd.

Onsdagens börs serverade en blandad kompott och följde inga rätlinjiga mönster. Inte heller Nasdaq, som steg med 0,5 procent i den inledande handeln kunde ändra på det.

Bland vinnarna fanns så olika bolag som Assa Abloy, Electrolux, SEB, SCA och WM-data. Alla steg de 3-4 procent. Att rapportera i dessa dagar är det säkert många bolag och ledningar som skulle vilja slippa. Flertalet serverade nämligen kallduschar.

Volvos kvartalssiffror innehöll inte mycket att jubla över. Sämre resultat än väntat och mörka moln på flera marknader fick aktien att backa med 1 procent till 152,50 kronor. Även konjunkturkänsliga Sapa gjorde aktiemarknaden besviken. Ett magert resultat och svarta utsikter för de kommande kvartalen sänkte aluminiumföretaget med 3 procent till 140 kronor.

Astra Zeneca däremot svarade upp mot analytikernas förväntningar när det gällde resultat. Läkemedelsbolaget passade även på att höja sin försäljningsprognos för resten av året. Aktiemarknaden var mindre lyrisk och tog ned aktien med 2 procent till 484 kronor. Privatresebyrån Ticket anslöt sig till förlorargänget med en niomånadersförlust på 19 Mkr för de första nio månaderna. Aktien rasade med 6 procent till 6,50 kronor.

Mediakoncernen MTG som tidigare presenterat ett preliminärt resultat och då positivt överraskat marknaden följde upp med en fullständiga rapport. Den förmedlade bilden var något mörkare den här gången och aktiemarknaden sänkte aktien med 6 procent till 230 kronor.

Flera bolag redovisade röda siffror. IMS visade en förlust på 10 Mkr före skatt. Placerarna handlade ned aktien med 11 procent till 3,25 kronor. Pyrosequencing gjorde också förlust, minus 28 Mkr för det tredje kvartalet. Aktien föll 10 procent. Partnertech, outsourcingföretaget inom telekom, redovisade en förlust på 42 Mkr för de första nio månaderna. Aktien tillhörde också dagens förlorare och backade med 15 procent till 54 kronor.

Kanske blev Partnertechs ägare och ledning något gladare när de fick höra att Ericsson ser god tillväxt för 3G-näten under andra halvåret 2002. ”Vi och andra leverantörer skeppar redan containrar med 3G-utrustning till operatörerna”, sade Ericssons strategichef Torbjörn Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen. Han trodde också att det kommer att finnas kommersiella volymer av 3G-terminaler i början av 2003. Ericssonaktien höll sig lugn inför fredagens rapport och noterades till oförändrade 43,40 kronor.

Konkurrenten Nokia backade med 1 procent till 229 kronor. Teleoperatören Song Networks handlades kraftigt ned efter en analys i Affärsvärlden där det skuldtyngda bolaget spåddes vissla på sista versen. Aktien rasade med 13 procent till 6,60 kronor. Teleoperatörstrion Telia, Europolitan och Tele 2 noterade alla en ökning med 1 procent.

De tekniska konsulterna Sweco och Ångpanneföreningen hade påpassligt valt onsdagen som rapportdag. Båda bolagen oroas över konjunkturläget men redovisade goda resultat. Inga nyheter om Swecos bud på Ångpanneföreningen presenterades. Aktierna steg med 1 procent vardera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.