Rapportfall i H&M

Aktiva portföljen utvecklades något sämre än börsen i förra veckan. Tethys Oil gick starkt medan H&M backade på rapporten.

Förra veckan blev en relativt volatil historia där problemen i den europeiska banksektorn återigen blossade upp. Denna gång är det inte skakiga italienska banker som är i fokus utan tyska Deutsche Bank. Den europeiska banksektorn, där det inte städades upp på samma sätt som i den amerikanska under och efter finanskrisen 2008-2009, framstår vid sidan om en kinesisk hårdlandning, stigande räntor samt en amerikansk recession som ett av hoten som kan fälla börsen.

Efter en stark avslutning på fredagen slutade vårt jämförelseindex veckan med en uppgång på 0,1 procent. Aktiva portföljen gick mot strömmen och backade med 0,1 procent. Bästa aktie i portföljen var Tethys Oil som steg med 7,6 procent.

Oljebolaget fick ytterligare fart under veckan på ett stigande oljepris. För första gången på åtta år beslutade oljekartellen OPEC om produktionsbegränsningar. Det överraskande beskedet fick oljepriset att närma sig 50 dollar per fat. Flera länder är undantagna och det lär bli Saudiarabien som står för neddragningen av produktionen. För att oljepriset ska stabiliseras och klättra över 50 dollar per fat krävs sannolikt att Ryssland ansluter till överenskommelsen vid nästa OPEC-möte i slutet av november. Ryssland slog ett nytt produktionsrekord med 11,1 miljoner fat olja per dag i september.

H&M:s niomånadersrapport visade på ett vinstfall på 9 procent under tredje kvartalet, något bättre än väntat. Klädkedjans försäljning och lönsamhet tyngdes inte minst av det varma höstvädret – något som hållit i sig in i september, med fortsatt svag försäljningsutveckling som följd. Den fortsatta motvinden under H&M:s fjärde kvartal, som kommer att tyngas av reor, tog vissa analytiker fasta på, exempelvis Carnegies som sänkte rekommendationen till sälj med riktkurs 220 kronor.

När H&M summerar helåret den 31 januari nästa år kommer det vara sjätte året i rad som klädjätten redovisar en fallande rörelsemarginal, där marginalen gått från 22,7 procent räkenskapsåret 2009/2010 till omkring 12,5 procent i år – en försämring med över 10 procentenheter.

Talar för en vändning gör, vid sidan av minskad motvind från väder, valuta och långsiktiga investeringar, att H&M:s notoriskt försiktiga och svårsnackade ledning lät optimistisk inför nästa år.

– Jag tror att 2017 kommer att vara ett år med god försäljningstillväxt, bra lönsamhetstillväxt, och jag tror att rörelsemarginalen kommer att gå upp, sade vd Karl-Johan Persson till nyhetsbyrån Direkt i samband med rapportpresentationen.

Ett liknande budskap gav H&M-chefen flera gånger i en intervju med Dagens Industri.

– Vi tror på ett väldigt starkt 2017, försäljnings- och vinstmässigt, sade Karl-Johan Persson.

Inför fredagens rapport skvallrade konsensusprognoserna om drygt 11 procents förväntad försäljningstillväxt nästa år med en rörelsemarginal som stärks från 12,6 procent i år till 13,0 procent – allt resulterande i en vinsttillväxt på 15 procent och en vinst per aktie på 13,10 kronor.

I våra ögon är ribban lågt lagd efter flera svåra år, där innevarande år tyngts i hög grad av externa faktorer som valuta och väder. Det är upplagt för positiva överraskningar nästa år och då även en högre värdering av ett H&M som åter ökar vinsten med tvåsiffriga tal.

Portföljen lämnas oförändrad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.