Rata nygamla börsbolaget

Ett av Sveriges största vårdbolag gjorde i våras comeback på Stockholmsbörsen. Aktien är i dyraste laget.

SÄLJ Den som i maj i år tecknade sig för att köpa aktier när kosmetikafamiljen af Jochnicks vårdbolag Medicover efter tio år gjorde comeback på börsen kunde lika gärna ha låtit bli. Från teckningskursen 56 kronor har aktien varit uppe och vänt i drygt 70 kronor för att under förra veckan dala till 59 kronor.

Tillplattad av debatten om vinster i välfärden, tror kanske de flesta.

Icke. Medicover påverkas till skillnad från andra vårdbolag inte av de svenska diskussionerna om att begränsa vinsterna för företag inom bland annat vårdsektorn. Detta trots att Medi­cover, med en årlig omsättning på cirka 5 miljarder kronor, är ett av de största vårdbolagen i Sverige. Förklaringen är att all verksamhet bedrivs utomlands. Förutom i Polen, som står för 45 procent av omsättningen, driver bolaget kliniker och laboratorier i Tyskland (24 procent) samt i Ukraina och Rumänien (8 respektive 12 procent).

Medicover hamnade på 1990-talet i familjen af Jochnicks investeringsbolag Oresa, tillsammans med andra investeringar som sminkfamiljen kom över i Östeuropa och som inte passade in i Oriflame.

Oresa noterades på Stockholmsbörsen 1997 och blev med tiden ett renodlat vårdbolag. Familjen köpte tillbaka bolaget i ett kontantbud värt 1,4 miljarder kronor, nu under namnet Medicover, tio år senare.

– Detta är ett långsiktigt engagemang. Avsikten är inte att notera bolaget igen, sa Jonas af Jochnick då, 2007, till Affärsvärlden.

Men i våras noterades aktien igen och då som nu är Fredrik Rågmark vd.

Medicover driver allt ifrån vårdcentraler till specialistkliniker. Men det är inte offentlig vård. Slutkunderna är i stället ofta ”medlemmar”, personal vars företag betalar för de anställdas vårdabonnemang. Vid halvårsskiftet hade bolaget 964 000 medlemmar anknutna, en ökning med 17 procent under det senaste året.

Bolaget har under de senaste tio åren vuxit i snabb takt, med i storleksordningen 15–17 procent årligen, väl över bolagets långsiktiga ambition att den organiska försäljningen ska växa med 9 till 12 procent årligen.

Eftersom bolaget än så länge är en liten aktör har aktiemarknaden prisat in att förutsättningarna är goda för att nå denna tillväxttakt under de närmaste åren. Bolaget växer både genom att förvärva nya typer av specialistkliniker och genom etablering i nya länder. Det senare skedde i augusti när bolaget tog klivet in på sjukhusmarknaden i Indien genom att köpa ett ­bolag med nio privatsjukhus och en årlig omsättning på nära 400 miljoner kronor. Sam­tidigt köpte Medicover en klinik i Indien som ägnar sig åt provrörsbefruktning. Tanken är att bygga en kedja av fertilitetskliniker i Indien. De båda Indien-affärerna kostar bolaget cirka 250 miljoner kronor.

Koncernens andra stora affärs­område är Diagnostik där bolaget bland annat genomför och analyserar vävnadsprover, liksom blod- och kissprover. Det här affärsområdet präglas av en omfattande prispress, men trots pressen ökade Medicovers intäkter inom Diagnostik under det senaste kvartalet med imponerande 14 procent till 74 miljoner euro. Med ett samman­taget börsvärde kring 8 miljarder kronor ser aktien dyr ut med de flesta mått mätt.

Två analyshus tycker annorlunda och har köprekommendationer upp till 80 kronor. De två, SEB och amerikanska Jefferies, spelade förstafiolen vid noteringen.

Affärsvärlden är mer skeptisk. Även med fortsatt generösa antaganden om tillväxt och förbättrade marginaler betalas årets och nästa års vinst i 43 respektive 31 gånger pengarna.

Rimligen kommer bättre köptillfällen längre fram. Sälj och köp tillbaka på 49 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB