Razzia mot Oscar Properties

EBM bekräftar för Di att det genomförts en husrannsakan i Oscar Properties lokaler med anledning av misstankar om insiderbrott. Oscar Properties skriver i en kommentar att man samarbetar till fullo med EBM i ärendet.
Oscar Properties
Bostadsbolaget Oscar Properties Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Polisen genomförde i förra veckan en razzia mot Oscar Properties kontor i centrala Stockholm. Det skriver Dagens Industri under eftermiddagen med hänvisning till källor.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, bekräftar uppgiften och uppger att åtgärden föranletts av misstankar om insiderbrott.

”EBM kan bekräfta att en husrannsakan har genomförts i Oscar Properties lokaler under förra veckan. Brottsmisstankarna gäller insiderbrott. I övrigt har vi ingen ytterligare information att lämna med hänsyn till förundersökningssekretess”, uppger EBM i ett uttalande till Di.

Vältajmade aktieköp av insiders

Tidigare i år uppmärksammade Di att Oscar Properties ordförande Peter Norman och finanschefen Per-Axel Sundström köpt aktier i bolaget kort innan ett pressmeddelande om att Sven-Olof Johansson gått in som storägare offentliggjordes.

Peter Norman köpte 197 558 aktier den 16 april och Per-Axel Sundström köpte 8 000 000 aktier den 14 april. Den 22 april publicerade Oscar Properties ett pressmeddelande om att Sven-Olof Johanssons blir delägare till cirka 5% av bolaget.

I samband med att informationen om Sven-Olof Johanssons intåg i Oscar Properties offentliggjordes konfronterade Di både Peter Norman och Per-Axel Sundström om tajmingen kring aktieköpen. Båda förnekade att de hade någon kännedom om Sven-Olof Johanssons investering i bolaget.

– Jag visste ingenting om detta, uppgav Peter Norman för Di den 22 april.

– Jag hade ingen insiderinformation vid tillfället för mitt förvärv, uppgav Per-Axel Sundström för Di samma dag.

Oklart vad eller vem misstankarna gäller

Vem eller vilka personer på Oscar Properties som misstankarna rör sig om är alltså i dagsläget oklart rapporterar Di. Samma sak gäller för huruvida ovanstående aktieköp har någon koppling till EBM:s förundersökning och förra veckans husrannsakan.

När Affärsvärlden når Peter Norman säger han att han inte har någon information om vad eller vem misstankarna gäller.

”Jag har redan berättat i Di i samband med mitt aktieköp i april att jag inte hade någon insiderinformation när köpet gjordes. Jag har inte haft någon kontakt med ekobrottsmyndigheten och vet inte vad eller vem misstankarna gäller.”

Bolagets tre största ägare är Oscar Engelbert följt av Avanza Pension och Investment AB Öresund.

Åsa Mindus Söderlund, VD för Avanza Pension, ser allvarligt på nyheten.

”Vi på Avanza Pension har inget aktivt ägande, det är kunderna som fattar sina respektive investeringsbeslut. Det är viktigt att förstå. Vi röstar inte på bolagsstämmor exempelvis. Men självklart tar vi å våra kunders räkning avstånd från insiderhandel, det allvarligt och det är inte bra om det finns misstankar om sådana brott”, säger hon.

Så sent som i mars gick Öresund in som storägare i Oscar Properties med 9% av kapitalet. Bolagets VD Nicklas Paulson kommenterade då till Affärsvärlden att:
”Historiskt har det varit en del turer i bolaget men vi bedömer att risken har tagits ned rejält.”

Under tisdagskvällen gick Oscar Properties ut med ett pressmeddelande där de skriver att de inte har någon kännedom om att någon med koppling till bolaget har blivit delgiven misstanke för brott. De skriver även att de samarbetar till fullo med EBM i ärendet.

Affärsvärlden har sökt Oscar Engelbert och Per-Axel Sundström på Oscar Properties samt Nicklas Paulson på Öresund.