Red Valör: Fångad av en stormvind

The shit has hit the fan. Just som jag höll på att greppa allt,träffade skiten fläkten, helt enkelt.

Det är inte lätt att vara analytiker i dessa dagar. Börserna görsom dom vill, oavsett alla rankningar. Lättaste vägen ut ur orontycks vara att byta jobb eller sälja sin fondfirma. Nej, menSebastian! Det var inte i går! Vad gör du nu för tiden? Kvar somanalytiker på Öhrnings Fondkommission?- Nej, nej. Det var länge sedan. Kommer du inte ihåg attÖhrnings köptes upp av Befour,Tachs & Extras redan i februari?Vi var ju fem stycken som hoppade av och gick till Woklund &Caseborn.- Javisst ja. Så vad gör du där, då?- Jag är inte där längre. Caseborn startade eget, och tack vareen elegant konstruktion i mitt anställningsavtal löstes mingarantibonus ut redan i april, vilket gav mig möjligheten atttacka ja till Mehrmark & Pfennigs generösa erbjudande.- Så du är på M&Ps:s nu för tiden?- Skulle ha varit, kanske, men som du vet gick dom upp iCockfosters, Chutzpah & Bonkers vid halvårsskiftet. Det var dåjag tog jobbet som analyschef på Den Danske Myra.- Analyschef! Men så bra, då kanske du kan förklara för mej vadsom händer på marknaden?- Jag önskar att jag kunde hjälpa dig.- Vad är problemet?- Problemet är att alla analytiker är så specialiserade på sinlilla bit att ingen begriper sig på helheten. Vi har en kanonbraverkstadsanalytiker, men han kan ju inte bedömaRysslandsutveckligen, en jätteduktig telekomkille som emellertidsaknar uppfattning om Kinas ekonomi på lång sikt och enfantastisk öststrateg, som inte vet vad som är upp och ned på enLosecförpackning.

– Men hur ska man då kunna använda dom? Om jag inte läste fel ärjust dom tre du nämnde topprankade i Affärsvärldens senastefinansnummer?- Det stämmer. När jag började i somras, tänkte jag att jagskulle vara den förste analyschef som använde alla minaanalytikers samlade kunskaper. Jag planerade att ta ett fastgrepp om hela skiten.- Vad hände?- Ja, vad hände? The shit has hit the fan. Just som jag höll påatt greppa allt, träffade skiten fläkten, helt enkelt. Inte sålätt att ta ett helhetsgrepp då, som du förstår.- Hur ser era bästa säljtips ut?- Cloettas Tarragonaförsäljning till Ryssland lär ha fått ettabrupt slut. Ryska maffiafruars hejdlösa köporgier på NK likaså.Om Kina rasar, är det slut med Ericssons expansion där borta.- Köptipsen just nu, då?- Ja, alltså, det vete tusan om man ska ha några aktier. Vårtproblem är att när börsen går upp, vill alla ha det som gåttbäst. Men när börsen går ner accepterar man inte att entjugolapp går förlorad, även om det är femtio spänn bättre änindex. Därför har vi infört nya rekommendationer.- Nya rekommendationer?- De flesta firmor brukar ha underperform (sälj!) neutral (sittstill! ) och outperform (köp!) som rekommendationstyper. Vi harinfört sex nya steg för att ge tydliga signaler. Och just nu ärvi Cautiously Bullish Neutral på den svenska börsen som helhet.- Vad betyder det?- Bullish signalerar att vi är Optimistiska i grund och botten,men Cautiously innebär att vi ändock råder den enskildeplaceraren att vara litet försiktig. Neutral ska tolkas som attvi egentligen inte vet vad som händer. Så signalen är egentligenVi vet inte, men vi hoppas på det bästa, fast om det går åtfanders vill vi inte ha smörj. Smart va?- Det låter litet Cowardly Bullshitting Nonperform om det hela.Hur gick det förresten för dig själv i rankningarna? Jag kaninte riktigt minnas att jag såg ditt namn?- Njaeh, jag tror faktiskt att jag har fallit ur rullorna. Mennär jag börjar på mitt nästa jobb- Nästa jobb?- Åh, sa jag inte det? Den Danske Myra såldes vidare i morse. Viingår nu i det globala nätverk som skapats av Hong Kong ShanghaiUnited Swiss Wartburger Morgan Lynch & Gold-Larsson. Gissa om vikommer att dominera marknaderna!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.